paypass

Ülünk a villamoson, zenét hallgatunk online, és közben egy jó könyvet olvasunk a telefonunkon, amit korábban letöltöttünk PDF formátumban. Egyszer csak emlékeztet bennünket a Google Calendar, hogy a testvérünknek a jövőhéten születésnapja lesz, így gyorsan létre is hozunk egy eseményt a Facebookon, miután rákérdeztünk a Messenger csoportos beszélgetésben a munkatársainktól, hogy mikor is lesz pontosan a csapatépítés.

Közben felszáll az ellenőr, mi pedig már meg is nyitottuk a BKK bérletünket az alkalmazás segítségével, majd ráeszmélünk, hogy a MÁV oldalán még vonatjegyet is vennünk kell, ha nem akarunk hosszas sorokat kivárni az automaták előtt. Ez csak egy kis szelete annak, hogy mi mindenre használható az okostelefonunk, most azonban egy igen jelentős funkcióval bővül a mobilipar képessége.

„Hogy paypassal fizetek-e? Még csak az kéne!”

Bizonyára mindenki hallott már olyan vásárlót előttünk a boltban, aki kikérte magának azt a kérdést, hogy mehet-e a tranzakció paypassal. Természetesen vannak szkeptikusok, azonban annak érdekében, hogy tisztán lássuk, hogy milyen népszerűségnek örvend az érintéses fizetés, nézzük meg a GKI tavalyi adatait!

A felmérésből kiderül, hogy a magyar kártyatulajdonosok fele szokott élni a paypassos fizetés lehetőségével. Az érintő kártyatulajdonosoknak a 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem él a lehetőséggel, míg az összes bankkártyának egyharmada nem rendelkezik érintéses funkcióval. A kártyatulajdonosok három százaléka nincs tisztában azzal, hogy mi is a paypass.

Summa summarum elmondható az, hogy az érintéses fizetésre alkalmas kártyát bíró emberek 79 százaléka használja ki a paypass adta lehetőségeket.

Azt is érdekes megfigyelni, hogy a kor és az iskolázottság hogyan befolyásolja az érintéses fizetés kihasználtságát. Általánosan elmondható, hogy minél fiatalabb generációt vizsgálunk, annál népszerűbb lesz a paypass is. A harminc év alattiaknak például 59 százaléka használja ezt ki, míg ez a szám az ötven év felettiek esetében 32 százalékra csökken.

Hasonló tendenciát figyelhetünk meg a társadalmi rétegződés esetében is – a maximum nyolc általánost végzettek esetében a legnépszerűtlenebb az érintés, itt „csupán” 67 százalék mondta azt, hogy használja; míg a diplomásoknak 89 százaléka érint a bankkártya terminálnál.

A telefonunkkal is fizetünk

Ma már egyáltalán nem szokatlan, hogy a telefonunkon intézzük a fizetéseket. Sok esetben már nem is egyszerűen arról van szó, hogy megnyitunk egy fizetési felületet a böngészőn, és bepötyögjük a bankkártyánk adatait; hiszen számos vállalat és üzlet biztosított külön alkalmazásokat, ahol a készülékünk meg tudja jegyezni az adatokat a szükséges tranzakciókhoz. Ilyen például a MyVodafone, ahol egyetlen kattintással rendezhetjük a számlánkat, hasonló algoritmussal rendelkezik a MÁV-START és a BKK is, emellett pedig még a fesztiválokon is fizethetünk a mobilunkkal.

Egy új technológia azonban lehetővé teszi azt is, hogy az okostelefonunkkal felcseréljük a paypassos bankkártyákat is.

Hogyan fizethetek a boltban a mobilommal?

Csak Magyarországon 1,2 millió olyan okostelefon létezik, amely rendelkezik az NFC technológiával, amely a mobilfizetés kritériuma. Ennek keretei között már a közepes árkategóriájú telefonokkal is tudunk fizetni, így elvárható, hogy a fizetésnek ezen módja dinamikusan fog nőni.

Magyarországon öt olyan bank van, amely lehetővé teszi a mobilfizetést – ez az OTP Bank, a Gránit Bank, a Budapest Bank, az MKB, valamint a K&H. Ezen bankok ügyfeleiként letölthetünk egy olyan alkalmazást, amelybe elmentjük a bankkártyánkat vagy bankkártyáinkat, majd az alkalmazás megnyitásával a kasszánál elég lesz a terminálhoz érintetünk a telefonunkat, ahogyan azt a kártyánkkal is tenni szoktuk.

Az öt bankból kiemelendő az OTP, amely a Simple elnevezésű alkalmazását kiterjesztette minden banki szolgáltatóra, így az egyszerű, gyors fizetési módot már bármely bank ügyfele tudja használni. Online fizetések esetében ez azért roppant egyszerű, mert egyre több webáruház preferálja a Simple fizetést, emellett el tudjuk menteni a bankkártyánk adatait, nem beszélve arról, hogy igen gyors rendszer, illetve garantált, hogy a kártyánk adatai a nemzetközi szabványoknak megfelelően tökéletes biztonságban vannak.