Festi Pay

„A Sziget idei fesztiváljain debütáló integrált beléptetési és fizetési megoldásunk technológiai szempontból is a világ élvonalába helyezi ezeket a magyarországi rendezvényeket.” – Így nyilatkozott Kaderják Dániel, a Festipay Zrt. vezérigazgatója, aki igen nagy szerepet játszott abban, hogy a hazai fesztiválokon háttérbe szoruljon a készpénz, és egyéb, praktikusabb fizetési technikákkal lehessen vásárolni. De akkor milyen alternatív fizetési lehetőségeink vannak, és ezek hogyan működnek? Megmutatjuk!

Mi is az a Festipay?

Az szinte egy rutinos fesztiválozónak sem lehet hírérték, hogy az események lebonyolításában igyekeznek minél inkább háttérbe szorítani a készpénzes fizetést. Ez nem is olyan régen még abban merült ki, hogy bejárati kapuknál szilikon kártyákat osztottak a látogatóknak, amelyre aztán fel tudták tölteni azt a tetszőleges összeget, amelyet a nap során elköltenének. Az idei szezonban azonban már egy újfajta fizetési mód került bevezetésre, ugyanis a Festipay megalkotott egy olyan belépésre alkalmas karszalagot, amelynek érzékelőjében egyben integrálva van egy chip, amely a Cellum mobilfizetési szoftvercsomagjának legújabb verzióját tartalmazza, ami tehát azt jelenti, hogy a fesztiválozóknak nem kellett külön kártyát cipelniük magukkal, hiszen a karszalagjuk nem csak a belépésre volt alkalmas, de a feltöltött pénz elköltésére is. Nem a Sziget volt az egyetlen fesztivál, amely chippel ellátott belépő karszalagot adott a fesztiválozóknak – a hazai palettát tekintve a VOLT, valamint a Balaton Sound is ezt a karszalagformát választotta. Működésében semmiféle bonyodalom nem lelhető fel – mindössze annyi a dolgunk, hogy az adott fesztivál alkalmazásában regisztráljuk a bankkártyánkat, azonosítjuk a karszalagunkat, és már fizethetünk is bárhol, a fesztivál területén belül, mintha csak az érintős kártyánkkal fizetnénk.

Mit szóltak hozzá a fesztiválozók?

A Szigeten tehát hatalmas sikert aratott az új karszalag megjelenése, ami nem is kis eredmény, hiszen ezen fesztivál az eddigi legnagyobb létszámot számláló Sziget volt. Nem panaszkodhat a soproni VOLT Fesztivál sem, hiszen 152 ezer látogatót számlálhattak meg, ennyi új típusú karszalag talált gazdára a nyugati városunkban. A VOLT látogatói közül többen kiemelték, hogy teljes mértékben meg voltak elégedve a karszalaggal, hiszen ez folyamatosan a kezükön van, ebből kifolyólag szinte lehetetlen elveszíteni, valamint méltatták azt is, hogy az applikáción keresztül mennyire gyorsan is működik az egyenlegfeltöltés.

Mitől is olyan sikeres a Festipay?

Az új karszalag minden bizonnyal azért érhetett el ekkora sikert, mert – ahogyan azt a fesztiválozók is elárulták – szinte lehetetlen elhagyni. Emellett nagyon fontos azt is kiemelni, hogy az applikáción történő egyenlegfeltöltés szempillantás alatt megvalósul, ráadásul ez az alkalmazás letölthető Androidra és iOSra is. Volt emellett egy másik nagy reformja is az idei fesztiválévnek. Most először ugyanis már előre fel lehetett töltenünk a keretünket, ami egyfelől azért hasznos, mert ezzel már nem ott kell foglalkoznunk, másfelől pedig már korábban elkezdhetünk félrerakni a fesztiválra. Abban az esetben pedig, ha a karszalagunkon maradt még pénz a fesztivál végére, akkor ezt maradéktalanul visszautalják a számlánkra.