Tencent

Míg Magyarországon csak elvétve, Amerikában már ennél bátrabban, addig Kínában elképesztő mennyiségű pénz cserélődik az új fizetési móddal, a mobilfizetéssel. Igaz, Kína már régóta híres arról, hogy a technológiai vívmányok élharcosaként küzd az innovációkért, de a statisztikák által kimutatott mobilfizetési számok még a vártnál is megdöbbentőek.

Technológia, innováció, világrekord, Kína

A világ különböző pontjain eltérő dinamikában ugyan, de egyre népszerűbbé válik a telefonos fizetés. Ez egyáltalán nem is meglepő, hiszen számos olyan pozitívumot fel tudunk sorakoztatni a mobilfizetés mellett, ami azt bizonyítja, hogy ez az innováció felülmúlja a hagyományos bankkártyás fizetést. Egyértelmű előnye például, hogy sok minden más mellett a pénztárcánkat is a mobilunkban tudjuk hordani, ezzel is kihasználva az okostelefonok multifunkcionalitását, emellett gyorsabb is, kényelmesebb, arról nem is beszélve, hogy amennyiben lopás áldozatai leszünk, akkor a bankkártyánkról ötezer forintonként könnyedén levehetik minden pénzünket, míg ha a telefonunkon tároljuk azt, akkor a tolvajnak szüksége lenne az ujjlenyomatunkra vagy PIN-kódunkra a mobil feloldásához. Mindezek ellenére sok olyan ország van, amelynek lakosai meglehetősen szkeptikusan fogadták az újítást.

Nos, ez az ország semmiképpen nem Kína…

Kínában ugyanis felfoghatatlan mennyiségű pénzt forgatott meg a mobilfizetés, és tulajdonképpen itt már valóban kezd háttérbe szorulni a készpénz és a bankkártya az okostelefonok javára.

Amennyiben pusztán a 2016-os adatokat nézzünk – amikor még nem is volt annyira népszerű a mobilfizetés, legalábbis a mai adatokhoz képest – akkor egész évben „csupán” hatvanezer milliárd jüan volt az az összeg, ami a vevő és az eladó között áramlott át a mobilfizetés csatornáján. Már ez a szám is megdöbbentő, azonban a 2017-es adatok ezt nem kis mértékben múlják felül – egészen pontosan annak első tíz hónapja harmincnyolc százalékos növekedést hozott a megelőző évhez képest.

Hogy konkrétumokat mutassunk fel tehát, 2017 januárjától októberéig Kínában 81 ezer milliárd jüan került kifizetésre a mobilfizetés révén, ami amerikai dollárba átszámítva 12,77 milliárdot jelent, azaz több, mint 12 ezer milliárd (sic!) dollárt. Ez forintba átszámolva felfoghatatlan, a jelenlegi valutával átváltva 3 trillió 526 billiárd 864 milliárd forint. Ez az összeg sokszorosa az éves magyar GDP-nek, vagy talán a legegyszerűbb úgy megfogalmazni, hogy a hazai bruttó nemzeti összterméknek nagyságrendileg is a többszöröse.

Ezzel Kína egyértelműen világrekordot állított mindössze tíz hónap alatt ezen az új területen, és a dinamikus növekedést semmi sem állíthatja meg, így a továbbiakban még inkább elképesztő számokra lehet számítani.

Minek köszönhető ez a növekedés?

A kínai állam mindent megtesz annak érdekében, hogy országa modern legyen, amely él a technológiai vívmányokkal. Ennek keretei között tűzzel-vassal harcolnak a készpénz és a bankkártya háttérbe szorításáért, ezért aztán természetesen lehetővé is teszik a mobilfizetés mindennapos használatának a lehetőségét, sőt, még kecsegtetőbbé is teszik ezt a hagyományos fizetési módokkal szemben, így tehát mindenki nyomon követheti a pénzügyeit úgy, hogy még a pénztárcáját sem kell magával hordania.

Ehhez persze kell az is, hogy az országban sokan és magabiztosan használják az emberek az okostelefonokat, amely kritérium Kínára igaz is – tavaly június végén országosan 724 millióan rendelkeztek okostelefonnal, és ezeknek harmincöt százaléka rendszeresen, napi szinten is fizet a boltokban mobiljával.

Kínában egyébként két óriásvállalat uralja a mobilfizetés piacát – az Alibaba, valamint a Tencent, ők ketten lehetnek a legnagyobb haszonélvezői az előtérbe kerülő mobilfizetési megoldásoknak a szépen lassan háttérbe szoruló bankkártyák kárára.