Előnyei

A boltban, a kassza előtt állva épp rajtunk van a fizetés sora, és természetesen csak most jut eszünkbe elővenni a pénztárcánkat a táskánkból, noha mögöttünk kígyózó sorokban várják az emberek, hogy ők is végre fizethessenek. Amikor a táskánkba nyúlunk, arrébb kell söpörnünk az ezer oldalas Nyomorultak könyvünket, a jegyzetfüzetünket, a naptárunkat, a belépőkártyák sokaságát, a testes kulcscsomónkat, a kuponfüzetünket, és még a szendvicsünk maradékát is, míg végre megtaláljuk a pénztárcánkat. A telefonunk persze egész idő alatt a kezünkben volt, ami azért érdekes, mert a kulcscsomón és a szendvicsen kívül minden mást tárolhatnánk a telefonunkban is. Igen, a pénztárcánkat is, noha erről megoszlanak a vélemények. Cikkünkben eloszlatjuk a tévhiteket a mobiltárcáról, és bemutatjuk, miért éri meg a korral haladni.

Minden egy helyen. Ez az okostelefon!

Mennyivel egyszerűbb az élete azoknak, akik nem félnek a technológiai újításoktól, és bátran használják az okostelefonjukat bérletként, parkolójegyként, mozijegyként, könyvként, és még megannyi más tárgy helyett. Ezeket a lehetőségeket az emberek többnyire ki is használják, azonban más a helyzet a mobilfizetéssel, azaz a pénztárca mobiltelefonba való beköltöztetésével. Noha Magyarországon is évről-évre egyre nő a mobilfizetéssel élők száma, ettől függetlenül a társadalom túlnyomó többsége még mindig igen szkeptikus a dologgal. Pedig a mobilfizetés nem csak rendkívül egyszerű, de ezenfelül nagyon biztonságos és praktikus is. A telefonunk szinte folyamatosan a kezünkben van, az üzletekben való fizetésnél ezért nem kell a táskánkban kotorásznunk, ha a mobilfizetés lehetőségét választjuk, emellett ráadásul a telefonunkat a terminálhoz érintve nem kell várakoznunk a jóváhagyásra, nincs több bizonylatnyomtatás vagy aláírás. Egyszerűen köszönünk, a terminálhoz érintjük a telefonunkat, és már távozhatunk is a megvásárolt árukkal. Ráadásul a telefonunkba költöztetett bankkártyánk mellett tárolhatjuk a hűségkuponokat és a törzsvásárlói kártya applikációkat is, így ezeket sem kell többé keresgélnünk a táskánkban, sőt, bizonyított az, hogy a vásárlók sokkal inkább felhasználják a kuponjaikat, ha azok a telefonjukon vannak, mintha azok nyomtatott formában gyűrődnének a táska fenekén, amit jó eséllyel el is hagynak, mielőtt vásárolhattak volna vele.

Valóban biztonságosabb, ha a kártyám a telefonomban van?

Vajon mi a rosszabb? Ha ellopják a paypassos bankkártyánkat, vagy ha ellopják a telefonunkat, amin rajta van minden pénzünk? Mi magunk mindkettővel egyetlen érintéssel tudunk fizetni, de mi a helyzet a tolvajokkal?

A helyzet az, hogy amennyiben a bankkártyánkat lopják el, és mi későn vesszük ezt észre, akkor még a tiltás előtt igen könnyedén le tudják szedni az összes pénzünket ötezer forintonként. Ezzel szemben a telefonunk eltűnését jó eséllyel hamarabb észrevesszük, de még ha ez nem is történik meg, a tolvajnak sokkal nehezebb visszaélni vele, hiszen a telefonunk fizetésre való használatához a mi ujjlenyomatunkra vagy PIN-kódunkra lenne szüksége, amit valószínűleg nem fogunk neki megadni. Emellett persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy míg egy bankkártyát megtalálni igen körülményes, addig egy telefont sokkalta egyszerűbb, hiszen ott van nekünk az Android Készülékkereső, vagy a Find My IPhone.

A mobiltárca a kiberbűnözőktől is véd

Az tehát világos, hogy egy esetleges lopás esetében sokkal nagyobb biztonságban van a pénzünk, ha az a telefonunkon tároljuk, ez az állítás pedig igaz a hackerek esetében is. Amennyiben rendelkezünk mobiltárcával, akkor általában csak egyszer kell megadnunk a banki adatainkat, és nem kell minden egyes internetes vásárlás során megismételnünk ezt. Ez azért nagy előny, mert így védve vagyunk az esetleges billentyűzetfigyelő kémprogramokkal szemben, így sokkal kisebb az esély arra, hogy a későbbiekben valamilyen rosszindulatú kóddal ellopják az adatainkat online vásárlás során. A bank az adatainkat természetesen nemzetközi biztonsági szabványok alapján kezeli, sosem kérik el minden adatunkat, így a fenyegetettség a minimumra csökken.

Mik a bankkártyás fizetés hátrányai?

Elérkeztünk cikkünk azon pontjára, ahol kötelesek vagyunk közölni a mobilfizetés hátrányait, azonban a többesszámnak nem tudunk eleget tenni, hiszen csak egy ilyet tudunk felmutatni. Ez az egy pedig megegyezik a telefonon tárolt BKK bérlet, vonatjegy, mozijegy, parkolójegy, vagy repülőjegy problémájával – azaz ha a telefonunk lemerül, akkor beüt a katasztrófa. Ezt a helyzetet azonban szinte csak elméleti síkon kezelhetjük, hiszen ma már minden sarkon találhatunk egy olyan vendéglátóipari egységet vagy vasútállomást, ahol fel tudjuk tölteni az akkumulátort; arról nem is beszélve, hogy azok, akik korunknak megfelelően kihasználják a multifunkciós okostelefonok által nyújtott lehetőségeket, és azokat valóban úgy kezelik, mint egyfajta örökké szolgálatban álló asszisztenst, azok valószínűleg mindig hordanak a táskájukban egy munkaidő meghosszabbítására alkalmas powerbankot.