Rendszerek

Mely rendszerek érhetők el Magyarországon?

 
Különböző felmérések szerint a készpénzforgalom egyre csökken, a bankkártyák számának emelkedése 2008 óta megállt, a hitelkártyák mennyisége pedig 25 százalékkal mérséklődött.

Magyarországon az európai átlaghoz (1.4 kártya/fő) képest kevés, mindössze 0.9 kártya jut egy emberre. Mobiltelefonja viszont mindenkinek van: már 2007-ben arról tanúskodtak a kutatások, hogy minden állampolgárra jut egy mobilkészülék. Ezzel megnyílt az út a különböző mobilfizetési rendszerek előtt.

Rendszerek

Típusok

A mobilfizetési rendszereknek több típusa van. Fizethetünk egy okostelefonra letöltött alkalmazás segítségével, egy úgynevezett QR-kód beolvasásával, mobiltelefonnal SMS-ben vagy hívás indításával egyenlegünk vagy havi számlánk terhére, illetve érintés nélküli bankkártyával is.

Vásárolható termékek és szolgáltatások

Mobilfizetéssel kiegyenlíthetjük az autópálya- vagy a parkolási díjat, illetve közműszámláinkat, vásárolhatunk belépőjegyet fesztiválokra és más rendezvényekre, igénybe vehetünk autómosást vagy automatás forró italt. Az érintés nélküli bankkártyát elsősorban a kisebb összegű, 5 ezer forint alatti vásárlások alkalmával használhatjuk (legalábbis akkor érdemes) drogériákban, bizonyos élelmiszerboltokban, gyorséttermekben és trafikokban.

Legnépszerűbb rendszerek

A legismertebb és legnépszerűbb rendszerek többek közt a MasterCard Mobile, az iCsekk, az iziShop, a PayU, a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer, a Mobiltárca vagy a PayPass. A MasterCard Mobile-lal, az iziShoppal, a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerrel és a Mobiltárcával elsősorban közlekedési jegyeket vásárolhatunk mobillal.

  • MasterCard Mobile
  • iCsekk
  • PayU
  • OTPay
  • Barion
  • iziShop
  • Nemzeti Mobilfizetés
  • MobilTárca
  • PayPass

Népszerű és ismert

Az iCsekkel közüzemi számláinkat egyenlíthetjük ki, a PayPass egy érintés nélküli bankkártya, a PayU-val pedig webáruházakban fizethetünk egyszerűen.

Szükséges technológia

Telefonunk univerzális egyenlegének vagy havi számlánk terhére bármilyen mobiltelefon segítségével vásárolhatunk; lehet az régebbi típusú, nem okostelefon is. Csak annyi szükséges, hogy az egyenlegünk, illetve a havi limitünk lehetővé tegye az adott összeg kifizetését. Az érintés nélküli fizetéshez érintés nélküli bankkártya – például PayPass szükséges –; a PayU-hoz internetes fizetésre alkalmas bankkártya, illetve egy ahhoz tartozó bankszámla megfelelő kerettel; a mobilfizetéshez pedig egy internet- és NFC-képes okostelefon, amely rendelkezik a QR-kód értelmezéséhez szükséges olvasóval.

Előnyök

A mobilfizetés gyorsabb, kényelmesebb és egyszerűbb, mint a készpénzes vagy akár a bankkártyás. Nem kell készpénzt magunknál hordanunk, és attól félnünk, hogy ellopják, vagy az apró között guberálnunk; nem kell negyed óráig sorban állnunk, hiszen egy ilyen művelet akár mindössze pár másodperc alatt lezajlik. Törzsvásárló- és pontgyűjtőkártyáinkat sem kell folyton magunknál hordanunk, és azon aggódnunk, hogy mégis akkor nem lesznek nálunk, amikor kellene. A kereskedők számára is előnyösek ezek a rendszerek, hiszen a vevők szívesen visszatérnek oda, ahol egyszerűen és kényelmesen fizethetnek.

A Budapest Bank az innováció csúcsán

A Budapest Bank az innováció csúcsán

MobilFizető.hu – 2018. szeptember 12.

Az már nem újdonság a számunka, hogy a Budapest Bank fejlesztői csapata mindent megtesz annak érdekében, hogy rendszerük mindig az élen járjon. Erre nagyszerű példa, hogy hazánkban az elsők között... more

Tovább...
A mobilfizetés előnyei

A mobilfizetés előnyei

MobilFizető.hu – 2018. augusztus 14.

A boltban, a kassza előtt állva épp rajtunk van a fizetés sora, és természetesen csak most jut eszünkbe elővenni a pénztárcánkat a táskánkból, noha mögöttünk kígyózó sorokban várják az emberek,... more

Tovább...
Melyik mobilfizetési alkalmazás a legnépszerűbb?

Melyik mobilfizetési alkalmazás a legnépszerűbb?

MobilFizető.hu – 2018. július 7.

Egy okostelefon jó alkalmazások nélkül egy fabatkát sem ér; teljesen jogosan fogalmazzák meg azok a kritikájukat, akik azt állítják, hogy amennyiben csak beszélgetni óhajtunk a telefonunkon keresztül, és... more

Tovább...
Ha fesztivál, akkor elektronikus fizetés

Ha fesztivál, akkor elektronikus fizetés

MobilFizető.hu – 2018. június 18.

„A Sziget idei fesztiváljain debütáló integrált beléptetési és fizetési megoldásunk technológiai szempontból is a világ élvonalába helyezi ezeket a magyarországi rendezvényeket.” – Így... more

Tovább...
Mobilfizetés vs. PayPass

Mobilfizetés vs. PayPass

MobilFizető.hu – 2018. május 2.

Az okostelefonok egyre sokoldalúbbá válnak. Már nem csak a könyveinket, mozijegyeinket, koncertjegyeinket, bérletünket és vonatjegyünket tárolhatjuk okos kis szerkezetünkön, hanem bizony a pénztárcánkat... more

Tovább...