PayPass bankkártya

Egy érintés nélküli, bankkártya alapú fizetési technológia

PayPass bankkártya

A MasterCard PayPass és a Maestro PayPass egy érintés nélküli bankkártya alapú fizetési technológia.

Segítségével a fizetés egyszerűbb, kényelmesebb és gyorsabb, hiszen a kártyát nem kell átadni a pénztárosnak, hogy az lehúzza a terminálnál, hanem elég megmozgatni az előtt, hogy rádiójelek segítségével átadja az azonosításhoz szükséges adatokat.

PIN kód és aláírás sem kell

Ötezer forint alatti vásárlás esetén PIN kód megadására és aláírásra sincs szükség. A vásárlásról a vevő nyugtát vagy számlát továbbra is kap. A kártyatulajdonos azon helyeken fizethet így, amelyek rendelkeznek a PayPass elfogadóhely-matricával, többek közt gyorséttermekben és drogériákban.

A PayPass kártya egyben hagyományos bankkártya is, így a PayPass-fizetési lehetőséget nem kínáló szolgáltatóknál is használható.

Fizetés PayPassel

A MasterCard azóta PayPass-chippel ellátott karórát és matricát is piacra dobott. Fizetéskor a kártyát, az órát vagy a matricával ellátott tárgyat (telefont, pénztárcát, kulcstartót stb.) a fizetési terminál CONTACTLESS szimbólummal ellátott része elé kell tartani. A tranzakció sikerességét sípszó és felvillanó fény jelzi.

Biztonságos fizetés

A kártyába épített adatvédelmi eljárásoknak köszönhetően a PayPassel történő fizetés teljesen biztonságos. Illetve, mivel a fizetés során nem adja ki a kártyát a kezéből, nem kell attól tartania, hogy valaki az átadás közben kikapja belőle. Amennyiben a kártyát elveszíti vagy ellopják, ugyanúgy letilthatja bankja ügyfélszolgálatán, mint egy hagyományos bankkártyát. A PayPass fizetési megoldás alapja az NFC-technológia (Near Field Communication, azaz közeli rádiófrekvenciás kommunikáció), amely gyors, érintés nélküli, kétoldalú kapcsolatot lesz lehetővé két eszköz között. Ezzel a technológiával a vezeték nélküli adatátvitel néhány centiméteres távolságból valósítható meg, és a fizetésen kívül használni lehet például a beléptetési jogosultság igazolására is.