Mire használható?

Előnyök mind a fogyasztói, mind a szolgáltatói oldalon

Mire jó?

A készpénzes fizetés manapság egyre inkább háttérbe szorul, sőt, már a bankkártyásat is visszaszoríthatják különböző új módszerek:

az érintés nélküli bankkártyával, az okostelefonnal bankszámlánk terhére, illetve a mobiltelefonnal egyenlegünk vagy havi számlánk terhére történő fizetés. Felmérések szerint az okostelefon-tulajdonosok nagy része élvezi a mobilfizetés előnyeit, mindössze az elfogadóhelyek számát kevesli. Mivel a mobilfizetés gyors, egyszerű és kényelmes, a vásárlók bizalma erősödik az ezt lehetővé tévő, mindennapjaikat megkönnyítő kereskedők iránt.

Mit fizethetek így?

Mobilfizetéssel kiegyenlíthetjük a parkolási és az autópálya-használati díjat, tömegközlekedési jegyet, bérletet és vonatjegyet vásárolhatunk, belépőjegyet vehetünk különböző fesztiválokra és más rendezvényekre, illetve számláinkat is rendezhetjük okostelefonnal.

A mobilfizetés előnyei

Gyors

A mobilfizetés gyorsabb a hagyományosnál, hiszen a fizetés adatait tartalmazó QR-kód beolvasása, valamint a fizetési oldalra való bejelentkezés mindössze néhány másodpercet vesz igénybe. Így lerövidül a sorban állás ideje a pénztárak előtt.

Egyszerű

A fizetéshez szükséges QR-kód beolvasását bárki el tudja végezni, azt nem lehet elrontani, hiszen a telefon a bármely irányból lefényképezett kódokat tudja értelmezni.

Kényelmes

Nem kell magunknál hordanunk készpénzt, illetve a pénztárnál az érmék közt keresgélni, hogy kifizethessük a pontos összeget. Mivel okostelefonunkkal a kuponjainkat is beválthatjuk, illetve felírathatjuk a hűségpontokat, ezeket sem kell a pénztárcánkban magunkkal vinnünk, illetve elővennünk fizetésnél.

Biztonságos

Mivel nem történik készpénzforgalom, nem kell attól félnünk, hogy valaki kikapja a kezünkből a bankjegyeket vagy a pénztárcánkat fizetés közben. A különböző beépített adatvédelmi elemeknek köszönhetően a fizetés teljesen biztonságos. Egyes szolgáltatók az úgynevezett „eltört-titok technológiát” alkalmazzák, hogy a titkos adatok ne válhassanak hozzáférhetővé illetéktelenek számára akkor se, ha a tulajdonos telefonját ellopják vagy elveszíti azt.