QR-kód

A QR-kód szerepe a mobilfizetésben (Quick Response, mozgó QR-kód, QR 2.0)

mobilfizeto.hu QR-kód

A mobilfizetés egyik formája, hogy az ügyfél a számlalevélen szereplő, a tranzakció adatait tartalmazó QR-kódot okostelefonjával lefényképezve egyenlíti ki a számla összegét.

A művelethez használt QR-kód egy kétdimenziós vonalkód vagy pontkód, amelynek neve az angol Quick Response (gyors válasz) kifejezés rövidítéséből származik. A QR-kódot Japánban fejlesztették ki 1994-ben, ahol gyorsan népszerűvé vált; mára rengeteg hirdetésben és óriásplakáton szerepel.

A QR-kódos fizetés előnyei

A QR-kód segítségével történő fizetést megkönnyíti, hogy a kódot az értelmezésére képes okostelefonnal bármilyen szögből lefényképezhetjük, a műveletet nem lehet elrontani: az adatokat a mobil akkor is fel tudja dolgozni, ha a kép ferde. Illetve, a beolvasás mindössze néhány másodpercig tart, és az egész fizetési folyamat sem sokkal hosszabb, hiszen a fizetőfelület azonnal megjelenik. A QR-kódokat előszeretettel alkalmazzák hirdetéseken, plakátokon, szórólapokon, weboldalakon, és már számlákon is, a mobilfizetést lehetővé téve.

Egyszerű és gyors

A QR-kódos fizetés korszerű, divatos megoldás, érdemes bevezetnie minden olyan szolgáltatónak, aki ügyfeleinek nagy része rendelkezik okostelefonnal. Ráadásul ez a módszer marketinglehetőséget is kínál, hiszen a kód tartalmazta információ iránti kíváncsiság könnyen aktivitásra készteti az érdeklődőket. Mára szinte minden okostelefon rendelkezik QR-kód-olvasó alkalmazással. Mivel a fizetés egyetlen lépésből áll, az gyors és egyszerű: a kód beolvasásával megnyílik a fizetési oldal a telefon böngészőjében, és a vásárló adatai megadásával nyugtázhatja a fizetést.

A fizetés csak 5 másodperc

Az első vásárlásnál regisztráció szükséges, de ez is pár lépésben, néhány perc alatt elvégezhető. A második vagy sokadik tranzakciónál pedig már csak be kell jelentkezni, így a vásárló akár 5 másodperc alatt elintézheti a fizetést. A módszer képernyőméret- és platformfüggetlen: minden, a QR-kódot értelmezni képes okostelefonról elérhető.

Mozgó QR-kód (QR 2.0)

A Cellum Csoport Motion QR Code (mozgó QR-kód) vagy QR 2.0 néven emlegetett megoldása új szemléletet hoz a QR-kód eddig megismert használatába, mivel ennek segítségével másolhatatlan és hamisíthatatlan okmányok, kuponok stb. hozhatók létre. A mozgó, tizedmásodpercenként változó QR-kód többféle különböző adatot foglalhat magába, aminek köszönhetően akár fényképes igazolványok (személyi igazolvány, útlevél stb.), de bármilyen biometrikus adatot – pl. ujjlenyomatot – tartalmazó okmány, mint például belépőkártya adatai is tárolhatók a QR 2.0 segítségével. További információ ide kattintva érhető el.

 

Mely hazai rendszerekben fizethetünk QR-kóddal?

 

MasterCard Mobile

A szolgáltatás használatával QR-kód lefotózásával fizethetjük ki közüzemi és telekommunikációs számláinkat, rendezhetjük a taxiszámlát, és alapítványoknak küldhetünk adományt. Ezen kívül feltölthetjük mobiltelefon- vagy fesztiválkártyáinkat, illetve egyéb típusú, előzetes feltöltést igénylő kártyáinkat. A MasterCard Mobile szolgáltatással egyes webáruházakban is fizethetünk.

Az alkalmazás letöltése:

AndroidWindows PhoneiOS

 

 

MasterCard Mobile elfogadóhelyek:

Az elfogadóhelyek listája folyamatosan bővül, alapvetően a következő célokra alkalmas:

  • számlafizetés
  • telefonegyenleg-feltöltés
  • online vásárlás webáruházakban
  • offline vásárlás (élelmiszer, taxi)
  • adományozásra civil szervezetek részére
  • a teljes, naprakész és több száz szolgáltatót felsoroló listát erre a linkre kattintva érheti el

iCsekk

A mobiltelefon kamerájával le kell fényképeznünk a számlalevélen található QR-kódot, amely tartalmaz minden, a fizetéshez szükséges adatot, ezután kezdeményezhetjük a fizetést. Az iCsekkel azon szolgáltatók számláit fizethetjük ki, amelyek csatlakoztak a rendszerhez, többek közt a Digiét, Díjbeszedő Zrt.-ét, a Főgázét, a UPC-ét, illetve a Díjnet elektronikus számlakezelő rendszeréhez csatlakozott szolgáltatókét (például a Főtávét vagy az ELMŰ-ét).

Az alkalmazás letöltése:

AndroidiOS

 

 

iCsekk elfogadóhelyek:

Díjbeszedő Holding Zrt.
A Díjbeszedő Holding Zrt. 2011. március 1-jén elsőként csatlakozott az iCsekk mobilfizetési rendszerhez, így az általa előállított valamennyi, QR kódot tartalmazó számla már kifizethető mobiltelefonon keresztül is.

Díjnet Zrt.
A Díjnet Zrt. elektronikus számlakezelő rendszerén keresztül bemutatott, a Díjnethez csatlakozott valamennyi szolgáltató által kiállított számla 2009. novembertől már mobiltelefonon keresztül is kifizethető az iCsekk alkalmazás segítségével.

FŐGÁZ Zrt.
2013. július 25-ét követően a FŐGÁZ Zrt. által kibocsátott számlák is kifizethetőek az iCsekk alkalmazás segítségével.

UPC Direkt
A 2012. december 27-ét követően kiállításra kerülő UPC Direkt számlák már kifizethetőek az iCsekk alkalmazással is.

UPC Magyarország Telekommunikációs Kft.
A UPC Magyarország Telekommunikációs Kft. számlái 2012. októberétől a rajtuk található QR kód beolvasásával már kifizethetők az iCsekk alkalmazással.

MULTISZINT Kft.
2012. novemberétől a MULTISZINT Kft. által kibocsátott számlák is kifizethetőek az iCsekk alkalmazás segítségével.

Északdunántúli Vízmű Zrt.
2013. júliusától az Északdunántúli Vízmű Zrt. által kibocsátott számlák is kifizethetőek az iCsekk alkalmazás segítségével.

Érd és Térsége Víziközmű Kft.
2012. december hónaptól az Érd és Térsége Víziközmű Kft. számláit is kiegyenlítheti az iCsekk alkalmazás segítségével.

DIGI Kft.
A DIGI Kft. által 2012. december 8-át követően kiállított számlák kifizethetőek az iCsekk alkalmazással is.

Debreceni Hőszolgáltató Zrt.
A 2013. március 7-ét követően kiállításra kerülő Debreceni Hőszolgáltató Zrt. díjait tartalmazó számlák már kifizethetőek az iCsekk alkalmazással is.

Debreceni Egyetem
A Debreceni Egyetem 2011. májustól pilot jelleggel lehetővé teszi hallgatói számára, hogy pont egyenlegeiket mobiltelefonon keresztül tölthessék fel.

Dombovári Környezet és Hulladékgazdálkodási Kft.
A Dombovári Környezet és Hulladékgazdálkodási Kft. által 2011. január és 2012. április hónapok között kiállított számlák mobiltelefonon keresztül is kifizethetőek az iCsekk alkalmazással.