PayPass kép

Az okostelefonok egyre sokoldalúbbá válnak. Már nem csak a könyveinket, mozijegyeinket, koncertjegyeinket, bérletünket és vonatjegyünket tárolhatjuk okos kis szerkezetünkön, hanem bizony a pénztárcánkat is. Mivel azonban a mobilfizetés viszonylag új kreálmánynak számít, hazánkban még nem igazán terjedt el; mint minden új dologtól, ettől is tartanak az emberek, s a vonakodásuk elsődleges oka a biztonság megkérdőjelezése. Cikkünkben arra igyekszünk rávilágítani, hogy pénzünk sokkal nagyobb biztonságban van abban az esetben, ha azt a telefonunkon tároljuk.

Tartunk tőle, mert új

Noha Magyarországon is évről-évre egyre nő a mobilfizetéssel élők száma, ettől függetlenül a társadalom túlnyomó többsége még mindig igen szkeptikus a dologgal. Pedig a mobilfizetés nem csak rendkívül egyszerű, de ezenfelül nagyon biztonságos és praktikus is. A telefonunk szinte folyamatosan a kezünkben van, az üzletekben való fizetésnél ezért nem kell a táskánkban kotorásznunk, ha a mobilfizetés lehetőségét választjuk, emellett ráadásul a telefonunkat a terminálhoz érintve nem kell várakoznunk a jóváhagyásra, nincs több bizonylatnyomtatás vagy aláírás. Egyszerűen odalépünk a kasszához, a terminálhoz érintjük a telefonunkat, és már távozhatunk is a megvásárolt árukkal. Ráadásul a telefonunkba költöztetett bankkártyánk mellett tárolhatjuk a hűségkuponokat és a törzsvásárlói kártya applikációkat is, így ezeket sem kell többé keresgélnünk a táskánkban, sőt, bizonyított az, hogy a vásárlók sokkal inkább felhasználják a kuponjaikat, ha azok a telefonjukon vannak, mintha azok nyomtatott formában gyűrődnének a táska fenekén, amit jó eséllyel el is hagynak, mielőtt vásárolhattak volna vele.

Ennek ellenére még mindig igen sok olyan ember él ebben az országban, aki hallani sem akar a fizetésnek erről az új, gyorsabb és praktikusabb megoldásáról, akik rendszerint arra hivatkoznak, hogy a telefonon tárolt bankkártya sok veszélyt jelent, sokkal könnyebben hozzáférhetnek idegenek, egyszóval rendkívül biztonságtalan.

Ha azt mondjuk, hogy a bankkártya semmivel sem biztonságosabb, mint a telefonon tárolt pénz, akkor az állítás nem pontos. Az igazság ugyanis az, hogy a mobilba költöztetett bankkártya sokkal jobban védve van több szempontból is, mint annak kistestvére.

Mit is takar pontosan az, hogy a bankkártyát az okostelefonba költöztetjük?

Legelőször tisztázunk kell azt, hogy mit is jelent a mobiltelefonba költöztetett bankkártya. Nagyon fontos megjegyezni azt, hogy pusztán a bankkártya adatait szokás ilyenkor bedigitalizálni egy telefonos applikációba, és mint egy digitális másolat, az eredeti, fizikai bankkártyától ez teljes mértékben független, az adatok bevitelével egy új, digitális kártya keletkezik, azzal fogunk fizetni.

Magyarország még kicsit le van maradva a nemzetközi modellektől a mobilfizetési alkalmazások terén, de nekünk is van három kiemelkedően jó alkalmazásunk – a Gránit Pay a Gránit Banktól, az MKB Pay az MKB-tól, és persze a méltán híres Simple az OTP-től. Ezen alkalmazások esetében teljes mértékben igaz az az állítás, hogy az okostelefon teljes értékű tagja a fizetés folyamatának, amelyben hatványozottan nagy szerepet játszik az azonosítás.

Miért biztonságosabb a mobilfizetés, mint a paypassos fizetés?

Amikor a kasszánál paypassal fizetünk, mindössze annyi a dolgunk, hogy fogjuk a kártyánkat, és a terminálhoz érintjük, a pénzt levonják, mi pedig boldogan indulhatunk tovább a dolgunkra. Arról persze senki nem fog meggyőződni, hogy ez valóban a mi kártyánk-e, és a saját pénzünket költjük-e, így tehát ebben az esetben az azonosítás meglehetősen foghíjas.

Ezzel szemben a digitalizált bankkártyák sokkal védettebbek. Alkalmazása válogatja, hogy a több opció közül melyiket választják, de az egészen biztos, hogy mindenképpen azonosítanunk kell magunkat a fizetés előtt. Ez megtörténhet mindössze a telefon feloldásával, ami számunkra persze pofonegyszerű, de másnak már némiképp nehezebb lehet reprodukálni az újlenyomatunkat, az arcunkat vagy az általunk kiválasztott PIN-kódot. Emellett van olyan önazonosítási forma is, amelyben az alkalmazásban megadott kód beírása a kulcs ahhoz, hogy fizetni tudjunk.

És hogy ez miért fontos?

Hát pontosan azért, mert amennyiben a bankkártyánkat lopják el, és mi későn vesszük ezt észre, akkor még a tiltás előtt igen könnyedén le tudják szedni az összes pénzünket ötezer forintonként. Ezzel szemben a telefonunk eltűnését jó eséllyel hamarabb észrevesszük, de még ha ez nem is történik meg, a tolvajnak sokkal nehezebb visszaélni vele, hiszen a telefonunk fizetésre való használatához a mi ujjlenyomatunkra vagy PIN-kódunkra lenne szüksége, amit valószínűleg nem fogunk neki megadni.

Abban a pillanatban pedig, ha konstatáltuk a telefonunk eltűnését, ugyanazt az eljárást kell alkalmazunk, mint a lopott bankkártya esetében – felhívjuk a bankunkat, és azonnal letiltatjuk. A különbség pedig annyi, hogy míg a bankkártya esetében aggódunk, hogy eddig vajon mennyi pénzt szedtek le a paypassszal, addig a mobiltárca esetében kicsit nyugodtabbak lehetünk, mert a tolvaj valószínűleg nem fogja tudni feloldani a telefont.

És van még valami! Amennyiben rendelkezünk mobiltárcával, akkor általában csak egyszer kell megadnunk a banki adatainkat, és nem kell minden egyes internetes vásárlás során megismételnünk ezt. Ez azért nagy előny, mert így védve vagyunk az esetleges billentyűzetfigyelő kémprogramokkal szemben, így sokkal kisebb az esély arra, hogy a későbbiekben valamilyen rosszindulatú kóddal ellopják az adatainkat online vásárlás során. A bank az adatainkat természetesen nemzetközi biztonsági szabványok alapján kezeli, sosem kérik el minden adatunkat, így a fenyegetettség a minimumra csökken.

A tanulság: költözzünk telefonra, azt pedig zárjuk le jól!

Cikkünkből tehát kiderült, hogy a pénzünket az okostelefonunkba költöztetni igen is jó dolog, hovatovább sokkal biztonságosabb módja ez a pénzünk tárolásának. Mindössze egy fontos szabályt kell betartani a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében – jól védjük le a telefonunkat. Semmiképpen ne hagyjuk jelszó vagy PIN-kód nélkül, sőt, az ujjlenyomat a lehető legjobb megoldás, mert azt még véletlenül sem reprodukálhatja senki. De a mobilunkat nem csak emiatt kell védenünk, hiszen ma már sok más fontos adatot is magában hordoz.

És persze mindig ügyeljünk arra, hogy nehogy lemerüljön okos kis eszközünk.