OTPay

OTP Bank Nyrt.

OTPay

Az OTPay a magyarországi bankok által kiadott MasterCard, VISA és American Express bank- és hitelkártyákkal használható alkalmazás. Az alkalmazás segítségével telefonját bankkártyaként vagy készpénzként használhatja.

Mindössze annyit kell tennie, hogy az alkalmazásban eltárolja legalább egy bankkártyája adatait, és utána a telefon segítségével a kártyához tartozó számláról tud tranzakciókat indítani – pontosan úgy, mintha a bankkártyáját használná.

Az OTPay segítségével mobilegyenleget tölthet fel, pénzt küldhet másoknak, fizethet honlapokon és webáruházakban, sőt akár még étteremben és az autószerelőnél is.

Az alkalmazás ingyenes, a regisztráció villámgyors és egyszeri alkalommal 99 forintba kerül.

Az alkalmazás teljesen biztonságos, mivel minden tranzakcióhoz szükség van a telefon tulajdonosa által megadott mPIN-re. Az OTPay használatához élő internetes kapcsolatra van szükség.

Gyors regisztrálás

Az OTPay használatához először regisztrálnia kell a telefonszámát az OTP rendszerében. Az alkalmazás letöltése után a telefonja automatikusan SMS-t küld az OTP-nek. A válasz-SMS-ben érkező kódot be kell írnia az alkalmazás regisztrációs képernyőjén, majd meg kell adnia egy hatjegyű jelszót, amellyel a következőkben minden egyes tranzakciót hitelesíteni tud. Ez különösen fontos, hiszen ha ellopják a telefonját, a hatjegyű mPIN nélkül a tolvaj semmit sem tud kezdeni az OTPay alkalmazással!

A regisztrálás után fel kell vinnie legalább egy bankkártya adatait a rendszerbe – a továbbiakban ezt a bankkártyát (pontosabban az ehhez tartozó bankszámlát) fogja megterhelni az OTPay. Vagyis a fizetései NEM a mobilszámláján fognak megjelenni, hanem a bankszámláján.

Az OTPay-jel nem csak az OTP által kibocsátott kártyáját tudja használni.

Ha Ön nem az OTP ügyfele, de bármely banknál MasterCard, VISA vagy American Express bankkártyája vagy hitelkártyája van, ugyanúgy használhatja az alkalmazást, mintha a saját bankja mobilfizetési eszközét használná.

A regisztrálás utolsó lépése az imént megadott kártyaadatok ellenőrzése. A tévedések elkerülésére azonnal megterhelik a számláját a bankkártyán keresztül 99 forinttal – a terhelés adatai között vagy, ha SMS-ben kap értesítést, az SMS-ben talál egy négyjegyű kódot. Ezt kell megadnia utolsó lépésként, és ezzel készen van a regisztráció.

Fizetés interneten

OTPay app működés közbenMivel bankkártyával fizethet interneten, értelemszerűen a bankkártyát használó OTPay-jel is fizethet – bár korántsem annyi weboldalon, mint amennyi felajánlja a bankkártyás fizetés lehetőségét. Az OTPay alkalmazás naprakészen tartalmazza az összes olyan webáruház vagy weboldal nevét, ahol elfogadják az OTPay-t. Ha egy weboldalon, webáruházban fizetni szeretne, válassza az OTPay fizetési módot. Ezután adja meg a telefonszámát vagy az OTPay azonosítóját (előbbi nyilván egyértelműbb, utóbbi az alkalmazás menüjében kikereshető). Az oldal ezután megjeleníti az Ön által fizetendő összeget. Ha ez rendben van, válassza ki a fizetéshez használni kívánt kártyát, majd koppintson a Fizetés gombra. Ezután kell megadni a hatjegyű mPIN-t, amelyet még a regisztráció során választott magának. A sikeres (vagy sikertelen) fizetésről az OTPay alkalmazás tájékoztatja Önt. A tranzakció megjelenik a tranzakciók listájában, vagy akár minden egyes fizetésről kérhet e-mailes emlékeztetőt is.

Elfogadóhelyek: fizetés boltban, étteremben, a fodrásznál stb.

Az internetes fizetés mellett természetesen lehetősége van arra is, hogy az alkalmazás segítségével a telefonját valódi pénztárcaként használja. Ha OTPay-elfogadóhelyen jár, egyszerűen olvassa be az alkalmazás QR-kód-olvasó funkciójával az adott cég, vállalkozás stb. QR-kódját. Ezután megjelenik az alkalmazásban az elfogadóhely neve és logója, felette pedig megadhatja, hogy mennyi pénzt szeretne utalni az elfogadóhely tulajdonosának.

Ha megadta az összeget, ki kell választania a megterhelendő bankkártyát (ha több kártyát is regisztrált), majd meg kell adnia a regisztráció során kiválasztott mPIN kódot. A tranzakció eredménye azonnal megjelenik az OTPay-ben, és később is megtalálható lesz a tranzakciók listájában. Természetesen minden tranzakcióról kérhet e-mailes értesítőt is, ha pl. szeretné hó végén áttekinteni az OTPay-es költéseit.

Mobilegyenleg feltöltése

Az internetes vásárlás és a valódi fizetés mellett lehetősége van arra is, hogy bármely szolgáltató bármely telefonszámlájához tartozó egyenlegre pénzt töltsön fel. Ehhez meg kell adnia a szolgáltató nevét, a telefonszámot és a feltölteni kívánt összeget. Feltöltheti a saját számát, vagy megadhat egy tetszőleges számot. Utóbbit beírhatja kézzel, de az egyszerűség kedvéért kiválaszthatja a telefonja címjegyzékéből vagy a korábban feltöltött számok közül is. Mint minden esetben, ezúttal is a hatjegyű mPIN-nel kell jóváhagynia a tranzakciót. A feltöltésről értesítést kap, amelyet elküldhet magának e-mailben, vagy bármikor kikeresheti az előzményekből.

Pénzküldés (az OTP Bank ügyfelei használhatják)

Ez a funkció csupán akkor érhető el, ha Ön az OTP Bank ügyfele és egy másik OTP Bankos ügyfélnek kíván pénzt küldeni. További korlátozás, hogy csak forintot küldhet, és az OTPay természetéből fakadóan csak olyan számlára, amelyhez tartozik az OTP által kibocsátott, forintalapú bankkártya. A pénzküldéshez egyszerűen adja meg a kedvezményezett telefonszámát. Ezt beírhatja kézzel, kiválaszthatja a telefonkönyvből vagy az előzményekből. Az átutaláshoz rövid közleményt is csatolhat. A művelet elindításához válassza ki a bankkártyát, amelyről utalni fog. Ezután adja meg az mPIN kódját. Fontos tudnivaló, hogy a tranzakció akkor zárul le, ha 1) a fogadó elfogadja a pénzt, vagy 2) a fogadó elutasítja a pénzt, vagy 3) az átutalás határideje lejár anélkül, hogy a fogadó bármit csinált volna.

Lényeges kérdés, hogy mi történik, ha a fogadó félnek nincs OTPay alkalmazás a telefonján?

Ilyen esetben a kedvezményezett SMS-értesítést kap arról, hogy Ön pénzt szeretne küldeni neki. Ezután le kell tölteni az OTPay alkalmazást, majd regisztrálnia kell egy bankkártyát, és utána hozzájuthat a neki küldött összeghez.

Tranzakciók és egyenleg lekérdezése

Az OTPay alkalmazáson belül lehetősége van megtekintenie a korábbi tranzakciókat (amelyeket e-mailben bármikor elküldhet magának). Ugyanígy lehetősége van megtekinteni a regisztrált kártyájához tartozó számlája egyenlegét – természetesen utóbbi csak az OTP bank ügyfeleinek áll rendelkezésére.

OTPAY RENDSZER

Bankkártyák és hitelkártyák kezelése

Bármikor hozzáadhat vagy törölhet bankkártyát az alkalmazásból. A regisztrált kártyák adatait exportálhatja QR kódként vagy e-mail formátumban. Telefoncsere, újratelepítés esetén az importálás funkcióval visszatöltheti az OTPay alkalmazásba az összes korábbi kártyaadatot, jelentős időt (és a regisztrációs díjat) spórolva ezzel.

Az alkalmazás beállításai

Ha az OTPay nem működik rendesen, itt tudja újratelepíteni az alkalmazást. A korábbi adatok nem vesznek el, a régi mPIN-jét megadva továbbra is használni tudja a korábban regisztrált kártyákat. Beállíthat egy jelszót, amely nélkül az alkalmazás nem érhető el. Bár minden tranzakcióhoz szükség van a hatjegyű mPIN-re, ha további biztosítást szeretne, adjon meg még egy jelszót az alkalmazás elindításához. A beállítások menüben lehetősége van megváltoztatni az mPIN-jét, felvehet a nyitóoldalra egy tetszőleges gyorsgombot, törölheti az alkalmazásból indított tranzakciók listáját, illetve ugyanezt a listát elküldheti egy tetszőleges e-mail címre.

Segítség

Ha nem tudja használni az OTPay alkalmazás valamelyik menüpontját, a képernyő alján levő ? ikonra koppintva kérhet segítséget.

Kapcsolat

Ha bármilyen kérdése van vagy az alkalmazásba beépített súgóval sem tudta megoldani a problémát, hívja az OTPay ügyfélszolgálatát vagy, ha nem sürgős az ügy, írjon e-mailt.

Az OTPay alkalmazás letöltése Android és iOS rendszerre:

AndroidraiOS-ra