Érintés nélküli fizetés

A fizetés gyorsabb, kényelmesebb és egyszerűbb

Érintés nélküli

Az érintés nélküli bankkártyák segítségével a fizetés gyorsabb, kényelmesebb és egyszerűbb, mint a hagyományosakkal.

Ezek a plasztikkártyák ugyanis rádiójelekkel kommunikálnak a terminállal, így nem kell fizikai kapcsolatba kerülniük vele ahhoz, hogy levonódjon a számlánkról a vásárolt termék ellenértéke. A MasterCard 2002-ben vezette be az érintés nélküli bankkártyákat, és az első hét évben mintegy 62 millió kártyát bocsátottak ki világszerte, illetve összesen 153 ezer elfogadóhely nyílt.

Magyarországon 2009 óta működik a rendszer

Hazánkban a PayPass kártyákat elsőként az OTP Bank vezette be 2009-ben. A megjelenés évében körülbelül 15 ezer kártyát bocsátottak ki, és 350 elfogadóhely nyílt. Ezek a kártyák elsősorban kisebb összegű vásárlásokhoz használhatók a PayPass-elfogadóhely-matricával jelzett helyeken, például kávézókban, pizzériákban, újságosoknál, gyorséttermekben, drogériákban, élelmiszerboltokban, illetve Budapesten egyes helyeken a közösségi közlekedés jegypénztárainál.

Nincs sorban állás

A kártyák jóvoltából kevesebb ideig kell sorban állni, hiszen át sem kell adnunk őket a pénztárosnak, csak elhúznunk a terminál előtt, és a kártya rádiójelekkel továbbítja az azonosításhoz szükséges számsort. Ötezer forintos vásárlásig sem a PIN kód megadására, sem a nyugta aláírására nincs szükség, ami tovább gyorsítja a fizetés menetét. A MasterCard PayPass vagy a Maestro PayPass kártyát hagyományos bankkártyaként is lehet használni ott, ahol nincs lehetőség PayPass-fizetésre.

A kártya mellett óra és matrica is létezik

A MasterCard piacra dobott egy PayPass-funkcióval ellátott karórát, illetve matricát is. Előbbi esetben a PayPass-chip egy kis kártyán van, amelyet be kell dugni az órába, és azt közelíteni a terminálhoz fizetésnél. Utóbbi esetben pedig a matricát felragaszthatjuk például a mobiltelefonunkra vagy a pénztárcánkra, és azt kell meglengetnünk a terminál előtt, ha fizetni szeretnénk.