Technológia

NFC, QR-kód, adatbiztonság

Technológia

Ahhoz, hogy a mobilfizetés lehetővé váljon, szükség van egy NFC-képes, internet-hozzáféréssel rendelkező és a QR-kód értelmezésére képes okostelefonra.

A ma piacra dobott okostelefonok legtöbbje rendelkezik ezekkel a képességekkel; egy tanulmány becslése szerint 2017-re minden harmadik készülék alkalmas lesz a mobilfizetésre.

Közeli rádiófrekvenciás kommunikáció

Az NFC-képes készülékek egy vezeték nélküli technológia (a Near Field Communication, azaz a közeli rádiófrekvenciás kommunikáció) segítségével tudnak kommunikálni más eszközökkel; ez esetben a fizetési terminállal. Az 1990-ben, a Sony és a Philips által kidolgozott rendszer alapját az RFID technológia (Radio Frequency IDentification, azaz rádiófrekvenciás azonosítás) képezi, ez azonban még csak egyoldalú kommunikációra volt képes. Az első NFC-képes telefon 2006-ban jelent meg.

Adatvédelem

Mobilfizetéssel a legnagyobb biztonság mellett vásárolhatunk. Adataink biztonságáról a telefonba, illetve a SIM vagy az SD kártyába épített adatvédelmi megoldások gondoskodnak. Azonban a fizikai védelemről sem szabad megfeleldkeznünk: a készüléket PIN kóddal kell ellátni, hogy megvédhessük az illetéktelen hozzáféréstől.

A tranzakció adatait tartalmazó kód

A mobilfizetés egyik típusánál az ügyfél egy a tranzakció adatait tartalmazó QR-kódot fényképez le telefonjával, belép az azonnal megjelenő fizetési felületre, és jóváhagyja a tranzakciót. Az ehhez használt QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amelyet 1994-ben fejlesztettek ki. Előnye, hogy bármely szögből lefényképezhető, az irány okostelefon általi értelmezést nem befolyásolja; illetve, hogy segítségével a vásárlás akár néhány másodperc alatt lebonyolítható. Mára szinte mindegyik okostelefon rendelkezik QR-kód-olvasóval.