MasterCard Mobile

Cellum Zrt.

Mastercard Mobile

A MasterCard Mobile ötletgazdája, a Cellum Zrt. már tíz éve foglalkozik mobilfizetési szolgáltatásokkal. A MasterCard Mobile 2011-ben indult, és mára közel százezer felhasználója van.

A mobilfizetési rendszer a MasterCard, a Cellum Csoport, a T-Mobile, a Telenor és az FHB Bank együttműködésével valósult meg. A telefonra letöltő alkalmazás Android, iOS vagy Windows Phone operációs rendszerrel használható.

Mit fizethetek vele?

A szolgáltatás használatával QR-kód lefotózásával fizethetjük ki közüzemi és telekommunikációs számláinkat, rendezhetjük a taxiszámlát, és alapítványoknak küldhetünk adományt. Ezen kívül feltölthetjük mobiltelefon- vagy fesztiválkártyáinkat, illetve egyéb típusú, előzetes feltöltést igénylő kártyáinkat. A MasterCard Mobile szolgáltatással egyes webáruházakban is fizethetünk. Jelenleg kétszáz szolgáltató szerepel a rendszerben, köztük közműszolgáltatók, online kereskedők, taxitársaságok és alapítványok. A szolgáltatók QR-kódot nyomtathatnak számláikra, a szolgáltatásukat igénybe vevők pedig azt okostelefonjukkal lefényképezve fizethetnek.

Biztonság

A szolgáltatás nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, így használata némileg lassabb és körülményesebb, mint a többi hasonló rendszeré, azonban egyben kevésbé kockázatos is. A kártyák regisztrálási folyamatába beépített biztonsági szűrők jóvoltából a visszaélési lehetőségek száma jelentősen csökkenthető, más bankkártyájának illetéktelen felhasználása kiküszöbölhető. Annak érdekében, hogy a telefonon tárolt jelszavak és PIN-kódok ne válhassanak hozzáférhetővé illetéktelenek számára, a Cellum kifejlesztette az „eltört-titok technológiát”. Ennek lényege, hogy a kód egyik része a telefonon, míg a másik a szerveren tárolódik. Mivel önmagában egyik fél kód sem értelmezhető, nem kell tartanunk a visszaéléstől akkor sem, ha ellopják, feltörik vagy elveszítjük a telefonunkat.

Hogyan fizethetek?

A szolgáltatást olyan Mastercard és Maestro bankkártyákkal lehet igénybe venni, amelyek rendelkeznek CVC- és MasterCard-kóddal, illetve szükség van egy úgynevezett mPIN-re, a felhasználó által kiválasztott, számokból és betűkből álló, legalább hatkarakteres titkos azonosítóra. Ezt az azonosítót kizárólag a felhasználó ismeri, a pénzintézet vagy a mobilszolgáltató nem.