OTP Simple

OTP Mobil Kft.

A mobilfizetésnek köszönhetően nem kell magunkkal hordozunk mindenhová a bankkártyánkat, az üzletekben egyszerűen fizethetünk a telefonunkkal, ami amúgy is mindig a kezünkben van; arról nem is beszélve, hogy pénzünk sokkal nagyobb biztonságban van, ha azt a telefonunkon tároljuk. Magyarországon már igen sok bank ráeszmélt a mobilfizetés előnyeire, most pedig bemutatjuk ezek közül a legsikeresebbet – az OTP Simple-t.

A hagyományos bankkártyák ideje leáldozott

Nem lehet azzal vádolni Magyarországot, hogy nem szereti az egyszerű megoldásokat. Erre talán az egyik legjobb példa az érintőkártyás fizetés széleskörű használata, amely egycsapásra lett igen népszerű a hazánkban. Hogy egészen konkrétak legyünk, elárujuk azt is, hogy a statisztikák alapján a paypassos fizetések száma már meghaladja a hagyományos, terminálba bedugó, és PIN-kódot megadó fizetések számát, ennek miértjéről pedig teljesen fölösleges hosszasan regélnünk – gyors, egyszerű, és nem kell minden fizetés alkalmával a négy kis számjegyen agyalnunk.

Úgy tűnik azonban, hogy az érintőkártyák csillaga nem ragyoghat sokáig társadalmunk egén, ugyanis – ahogyan az korunkra olyannyira jellemző – máris jött egy újabb, jobb, kényelmesebb megoldás, amely kiszorítani látszik nem hogy az érintéses kártyákat, de minden bankkártyát is – legalábbis a bolti vásárlások esetében.

A nemzetközi mobilfizetéses trendet először a Gránit Bank honosította meg Magyarországon a Gránit Pay alkalmazással, amellyel lehetőséget adott az ügyfeleinek arra, hogy nyugodtan hagyják otthon a bankkártyájukat, és fizessenek csak a telefonjukkal. Ezt látván több intézmény is rácsodálkozott arra, hogy az innovációk bizony jók, és érdemes lépést tartani a XXI. századdal, még ha olykor sietősre is kell fognunk a lépteinket. Így aztán a Gránit Bankot követte a sorban az MKB, majd a Telenor is.

Aztán berobbant az OTP, és mindenkit maga mögé parancsolt

Azt már mindannyian tudjuk, hogy az OTP szeret a magyarországi bankok élén járni, így tehát elképzelhetetlen volt, hogy ne találjon ki egy saját, ütős megoldást a mobilfizetés piacán. Nagyon okosan járt el azzal is, hogy nem egy új nevet vezetett be a mobilfizetési rendszeréhez, hanem az ekkorra már igen sikeres és híres, júniusra már amúgy is megreformált Simple alkalmazásba importálta bele ezt, így gyakorlatilag már a piacra való belépése során nagy sikert ért el.

A Simple alkalmazás sikere pedig azóta növekszik, mint záporesőben a gomba, és hogy ezt számokkal prezentáljuk – tavaly a forgalma átlépte az 1 milliárd forintot, idén pedig már az első negyedév alatt meghaladta ennek felét, 590 millió forintot. A tévhiteket azonban oszlassuk el. Azt valóban el kell ismerni, hogy a Simple alkalmazás elsősorban annak köszönheti nagy sikereit, hogy nem csak a saját kártyáival lehet vele dolgozni, hanem más bankok kártyáinak adatait is fel lehet vinni, azonban azok nem élveznek olyan előjogokat, mint az OTP-s kártyák. Az igaz, hogy internetes vásárlás vagy befizetés során minden kártyával el tudjuk végezni a tranzakciót, azonban a boltokban történő érintéses mobilfizetés csak és kizárólag az OTP-s Mastercard és Maestro kártyák privilégiuma, legalábbis egyenlőre. Fontos azonban kihangsúlyozni az egyenlőre szót, ugyanis ahogyan az internetes fizetés esetében is kiterjesztette az alkalmazást a bank, úgy várhatóan a mobilfizetésre is igaz lesz, sőt, voltak is már rá utalások, ami nem is meglepő, hiszen ezzel garantáltan a piac vezető szereplője lehet, nagy profitot bezsebelve.

Mire van szükségem, hogy fizethessek a telefonommal?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen készülékkel rendelkezünk. Jelenleg a mobilkészülékkel történő fizetés csak akkor lehetséges, ha telefonunk androidos, azon belül is legalább a 4.4-es operációs rendszerrel fut. A régebbi telefonok nagy valószínűség szerint nem kompatibilisek a mobilfizetéssel, ugyanis ehhez mindenképpen NFC-képesnek kell lennie a készüléknek, valamint le kell tölteni rá egy mobiltárca alkalmazást is. Azt azonban el lehet mondani, hogy a legtöbb újabb, középárkategóriás telefonok képesek a mobilfizetésre.

Paypass-szerűsége olyannyira erős, hogy az ötezer forintos limit itt is életben van, tehát ha ezt a korlátot átlépjük, akkor a vásárlás feltétele egy azonosító kód megadása, ami lehet akár a kártyánk PIN-kódja, de a mobiltárca által megadott egyéb kód is. Az üzletekben nem kell, sőt, nem is igazán érdemes külön megkérdeznünk, hogy fizethetünk-e telefonnal, hiszen igen sok eladó kapásból rávágja, hogy ez nem lehetséges, pedig az estek többségében mindössze arról van szó, hogy nem tudják, hogy lehet. Minden olyan terminálnál tudunk fizetni telefonnal, ahol tudnánk fizetni paypass-szal is, ami azt jelenti, hogy hazánkban 116 ezer terminál várja azt, hogy a telefonunkkal fizessünk.

Na és mi a helyzet az iPhone-okkal?

Az imént fontos volt kiemelnünk, hogy csak androidos okostelefonokkal tudunk hazánkban fizetni. Ez azért van, mert noha az iPhone is rendelkezik NFC technológiával, ennek használatát azonban külsős programok számára nem engedélyezi az Apple, bár előreláthatólag ezen a rendszabályozáson lazítani fog az iOS.

És miért tűnik az OTP rendszere a legdinamikusabbnak?

Amennyiben a Gránit Bank ügyfelei vagyunk, be kell mennünk a bankba, hogy ott aktiválják számunkra a Gránit Pay alkalmazást. Az OTP Simple alkalmazására való regisztráció ezzel szemben sokkal gyorsabb, kényelmesebb, egyszóval sokkal XXI. századibb. Mindössze annyi a dolgunk, hogy letöltjük az alkalmazást, felregisztráljuk a bankkártyánkat, ezt követve meg kell adnunk a telefonszámunkat. Erre a számra kapni fogunk egy aktiváló kódot, és ha ezt beírtuk, már fizethetünk is a mobilunkkal gyorsabban, olcsóbban, és ami a legfontosabb – biztonságosabban.