A mobilfizetés az utóbbi időben nagy fejlődésnek indult. Hazánkban is egyre könnyebben elérhető a szolgáltatás. Ráadásul nem feltétlenül igényli a legdrágább okostelefonok használatát. A készpénzzel szemben a bankkártyák és a mobilfizetés előnye a biztonság, illetve az online és offline fizetés lehetősége is.

Az online portálokon való fizetés esetében viszont a telefonon történő fizetés a legbiztonságosabb, hiszen a kártyák használatakor elég a tulajdonos neve, a kártya száma és a hátoldalon található CVC biztonsági kód, azaz bárki fizethet vele, hiszen nem kérnek semmilyen jelszót.

A mobilfizetés ezért hamarosan át fogja venni a vezető szerepet, hiszen a telefonokon már egyre több biztonsági funkció is található. A magyar fejlesztők által létrehozott MasterCard Mobile-t bárki használhatja, aki rendelkezik okostelefonnal, illetve MasterCard vagy CVC kóddal ellátott Maestro bankkártyával.

Miután az alkalmazást letöltöttük iPhone-ra, Windows Phone-ra vagy Androidra, csak regisztrálnunk kell a bankkártyánkat. Ennek mindössze egyszeri 99 forintos díja van kártyánként. Ha ez megtörtént, a számlán lévő QR-kód leolvasásával, vagy telefonszámunk megadásával már fizethetünk is vele. A biztonságot fokozza, hogy az alkalmazásban előre meg kell adnunk egy jelszót, melyet minden esetben használnunk kell fizetéskor is.

Számlák esetében ráadásul az alkalmazás rögzíti a befizetési határidőt is, így nem kell azonnal befizetnünk az összeget. Előrejelzések szerint az okostelefonok fele NFC-képes lesz 2015-re. A MobilTárca pilot folyamatosan fejleszti és tökéletesíti a rendszert. Az NFC alapú fizetés hazánkban is egyre több helyen lesz elérhető. A mobilfizetés eddigi kezdetleges és nehézkes formáját, az SMS alapú fizetést is hamarosan leváltja a korszerűbb érintéses fizetési módszer.