Mit lehet fizetni?

A mobilfizetést számtalan élethelyzetben használhatja: fizethet vele üzletekben vagy az interneten, feltöltheti mobilegyenlegét, befizetheti csekkjeit vagy kiegyenlítheti közműszámláit. Bizonyos szolgáltatásoknak van pénzküldés és fogadás funkciója is, amivel éjjel-nappal, hétköznap vagy hétvégén, azonnal pénzt cserélhetsz ismerőseivel.

Bolti fizetés

Mobilfizetéssel egyszerűen fizethet az elfogadóhelyek üzleteiben. Nincs szüksége készpénzre vagy bankkártyára. A fizetéshez – rendszertől, alkalmazástól függően – csak a telefonszámra, PIN-kódra van szükség. Az elfogadóhelyeket a bejáratnál kiragasztott matrica segítségével ismerheti fel.

Online vásárlás

Bankszámlaegyenlege terhére könnyedén és biztonságosan fizethet a mobilfizetés elfogadóhelyek honlapján, webshopjában. Ha eddig félt kipróbálni az internetes vásárlást, ezúttal nem lesz mitől tartania, ugyanis nem kell megadnia sem a bankszámlaszámát, sem a bankkártyája adatait, így elkerülhetők a visszaélések. Nincs szükség speciális bankkártyára vagy internetes kártyára a vásárláshoz, elég egyszerűen a mobiltelefonját használni. Nem kell azzal sem foglalkozni, hogy külön internetes számlát is nyisson, vagy meglévő folyószámlájáról különítsen el egy csak interneten elkölthető összeget, és ezek egyenlegét, díjait folyamatosan nyomon kövesse.

Futárnál

Néhány esetben a futároknál is kifizethető mobilfizetéssel egy termék ára, ilyenkor a webes vásárláskor jeleznie kell, hogy mobilfizetéssel fog fizetni. A futár megérkezésekor lebonyolítható a mobiltelefonos vásárlás, a sikeres fizetésről visszaigazoló üzenetben értesül.

Fizetés hallgatói rendszerben (Neptun)

A mobilfizetés szolgáltatás 2011 januárjától érhető el a Szolnoki Főiskola Neptun rendszerében. Így a Neptunban kiírt tételek egyszerűen, mobiltelefonnal is befizethetők. A mobilfizetés előnye, hogy az adott befizetés mobilos jóváhagyását követően a Neptunban már a befizetéskor könyvelésre kerül az összeg, így pl. Ismételt Vizsga (IV) díj fizetésekor megspórolható a korábbi gyűjtőszámlás utalások átfutási ideje, így a vizsgára jelentkezés is azonnal megtörténhet.

Sárga csekk befizetése

A telefon menüjéből indítható funkció révén egyszerűen, sorban állás és internet-hozzáférés nélkül, akár útközben is befizetheti a sárga csekkeket. Egyszerűbbé teszi a tranzakciókat, hogy a gyakran használt adatokat sablonként elmentheti, így rendszeres befizetés esetén például csak az aktuális számlaösszeget kell beírni. A szolgáltatás bármely Magyarországon vezetett bankszámlára történő átutalás indítására is alkalmas, így bárkinek utalhat, akinek ismeri a bankszámlaszámát, nem csak csekkek befizetésére használhatja.

Közműdíj befizetése

Közműszámlái befizetésére a mobilfizetés több lehetőséget is biztosít: könnyedén kiegyenlítheti számos közműszámláját az alábbi elektronikus számlakezelő felületeken:

Távszámla (www.tavszamla.hu): T-Mobile, T-Home, T-Systems számlák fizetése.

Díjnet (www.dijnet.hu): UPC, ELMŰ és ÉMÁSZ számlák fizethetők mobillal.

Választhatja akár az automatikus fizetést is, azaz a számlák kiegyenlitéséről anélkül kaphat fizetési felhivást, hogy a Távszámla oldalára egyáltalán be kellene jelentkeznie.

Egyenlegfeltöltés

Egyenlegfeltöltés bárhonnan, bármikor. Mobilfizetés alkalmazással bármely Telenor vagy T-Mobile előfizető univerzális egyenlegét egyszerűen feltöltheti. Saját, ismerősei vagy családtagjai egyenlegét néhány gombnyomással azonnal feltöltheti mobiljáról. Csak a mobilszámát kell ismernie annak, akinek a feltöltést elindítja. A sikeres feltöltésről vagy a sikertelen feltöltési kísérletről SMS üzenetben értesítést kap, a tájékoztatás a feltöltött számra is kiküldésre kerül.