A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer július 1-jei indulásával régóta kívánatos változtatások indulnak el a mobilfizetési rendszerek területén.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének kormánya a Nemzeti Dohányboltok létrehozásával párhuzamosan elkezdte kidolgozni a Nemzeti Mobilfizetési Rendszert is, amely később kidolgozza és működteti a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformot és a Nemzeti Egységes Kártyarendszert.

Az egységesítés minden szereplőnek egyszerűsítést is jelent: a mobilszolgáltatók és egyéb szolgáltatók egységes platformon keresztül kínálhatják szolgáltatásaikat, amelyek folyamatosan bővíthetők. A július 1-jei induláskor csak hat szolgáltató tartozik az NMR rendszeréhez: a Vodafone, a Telenor, a T-Mobile, az MPark, az Evopay és a Barion. Előbbi három továbbra is megtartja az összes szolgáltatását, vagyis bármelyik hálózatot használjuk, az NMR rendszerén keresztül vásárolhatunk autópálya-matricát, parkolójegyet stb. A három kisebb szolgáltató elsősorban a parkolás területén működik, de a Barion tágította működési körét, így Barionos felhasználóként nem csak a közlekedéshez kapcsolódó fizetéseket intézhetjük, de bárhol, bárkinek fizethetünk, akinek van Barionos azonosítója.

Ha a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer beváltja a hozzá fűződő reményeket, a rendszer folyamatosan bővülni fog. A jövőben a legkülönbözőbb járatokra vásárolhatunk majd jegyeket az NMR-en keresztül, vagyis nem csak az autósok, hanem a tömegközlekedési járatok utasai is élhetnek az egyszerű, gyors jegyvásárlás lehetőségével.