Rendszerek

Mely rendszerek érhetők el Magyarországon?

 
Különböző felmérések szerint a készpénzforgalom egyre csökken, a bankkártyák számának emelkedése 2008 óta megállt, a hitelkártyák mennyisége pedig 25 százalékkal mérséklődött.

Magyarországon az európai átlaghoz (1.4 kártya/fő) képest kevés, mindössze 0.9 kártya jut egy emberre. Mobiltelefonja viszont mindenkinek van: már 2007-ben arról tanúskodtak a kutatások, hogy minden állampolgárra jut egy mobilkészülék. Ezzel megnyílt az út a különböző mobilfizetési rendszerek előtt.

Rendszerek

Típusok

A mobilfizetési rendszereknek több típusa van. Fizethetünk egy okostelefonra letöltött alkalmazás segítségével, egy úgynevezett QR-kód beolvasásával, mobiltelefonnal SMS-ben vagy hívás indításával egyenlegünk vagy havi számlánk terhére, illetve érintés nélküli bankkártyával is.

Vásárolható termékek és szolgáltatások

Mobilfizetéssel kiegyenlíthetjük az autópálya- vagy a parkolási díjat, illetve közműszámláinkat, vásárolhatunk belépőjegyet fesztiválokra és más rendezvényekre, igénybe vehetünk autómosást vagy automatás forró italt. Az érintés nélküli bankkártyát elsősorban a kisebb összegű, 5 ezer forint alatti vásárlások alkalmával használhatjuk (legalábbis akkor érdemes) drogériákban, bizonyos élelmiszerboltokban, gyorséttermekben és trafikokban.

Legnépszerűbb rendszerek

A legismertebb és legnépszerűbb rendszerek többek közt a MasterCard Mobile, az iCsekk, az iziShop, a PayU, a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer, a Mobiltárca vagy a PayPass. A MasterCard Mobile-lal, az iziShoppal, a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerrel és a Mobiltárcával elsősorban közlekedési jegyeket vásárolhatunk mobillal.

  • MasterCard Mobile
  • iCsekk
  • PayU
  • OTPay
  • Barion
  • iziShop
  • Nemzeti Mobilfizetés
  • MobilTárca
  • PayPass

Népszerű és ismert

Az iCsekkel közüzemi számláinkat egyenlíthetjük ki, a PayPass egy érintés nélküli bankkártya, a PayU-val pedig webáruházakban fizethetünk egyszerűen.

Szükséges technológia

Telefonunk univerzális egyenlegének vagy havi számlánk terhére bármilyen mobiltelefon segítségével vásárolhatunk; lehet az régebbi típusú, nem okostelefon is. Csak annyi szükséges, hogy az egyenlegünk, illetve a havi limitünk lehetővé tegye az adott összeg kifizetését. Az érintés nélküli fizetéshez érintés nélküli bankkártya – például PayPass szükséges –; a PayU-hoz internetes fizetésre alkalmas bankkártya, illetve egy ahhoz tartozó bankszámla megfelelő kerettel; a mobilfizetéshez pedig egy internet- és NFC-képes okostelefon, amely rendelkezik a QR-kód értelmezéséhez szükséges olvasóval.

Előnyök

A mobilfizetés gyorsabb, kényelmesebb és egyszerűbb, mint a készpénzes vagy akár a bankkártyás. Nem kell készpénzt magunknál hordanunk, és attól félnünk, hogy ellopják, vagy az apró között guberálnunk; nem kell negyed óráig sorban állnunk, hiszen egy ilyen művelet akár mindössze pár másodperc alatt lezajlik. Törzsvásárló- és pontgyűjtőkártyáinkat sem kell folyton magunknál hordanunk, és azon aggódnunk, hogy mégis akkor nem lesznek nálunk, amikor kellene. A kereskedők számára is előnyösek ezek a rendszerek, hiszen a vevők szívesen visszatérnek oda, ahol egyszerűen és kényelmesen fizethetnek.

A Barion többet várt az Apple Paytől

A Barion többet várt az Apple Paytől

MobilFizető.hu – 2014. szeptember 14.

Meghalt Steve Jobs, oda az innováció. Az Apple mobilfizetési megoldását az egész szakma várta, azonban nem durrant akkorát, mint lehetett volna. Az Apple Pay tulajdonképpen nem más, mint egy szokványos... more

Tovább...
Közlekedési közszolgáltatások mobillal

Közlekedési közszolgáltatások mobillal

MobilFizető.hu – 2014. augusztus 1.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer 2014. július 1-jén kezdte meg működését. A kormány még 2011-ben határozta el, hogy egy kézben, mégpedig állami irányítás alatt egyesíti a teljesen szétaprózott és... more

Tovább...
Mobilparkolás az evopay rendszerével

Mobilparkolás az evopay rendszerével

MobilFizető.hu – 2014. július 9.

Az evopay a mobilparkolási piac egyik legerősebb szereplője – a mögötte álló evopro csoportot többször tüntették ki a leginnovatívabb vállalkozásoknak járó különböző díjakkal. Az evopay egy... more

Tovább...
Az új mobilparkolás első napja

Az új mobilparkolás első napja

MobilFizető.hu – 2014. július 1.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer július 1-jei indulása nem volt zökkenőmentes, mint ahogyan még soha semmit a világon nem adtak át tökéletes állapotban határidőre. A tesztüzem arra szól, hogy... more

Tovább...
Van verseny a mobilparkolásban – népszerű a Barion

Van verseny a mobilparkolásban – népszerű a Barion

MobilFizető.hu – 2014. július 1.

Az új parkolási rendszer indulásával máris kezdetét vette a piaci verseny – fél nap alatt közel 1 000 felhasználó. A Barion új szereplő, és mind kényelemben, mind árban kemény ellenfél. Az induló... more

Tovább...