Mozgó QR-kód a Cellumtól

Az érintés nélküli fizetési ágazat egyik legfontosabb fórumán, a Las Vegas-i Money2020 konferencián mutatta be a Cellum Group azt a technológiát, amely újabb előrelépést jelent egyrészt a visszaélésmentes online fizetés, másrészt a nyomtatott formában használt jegyek, bérletek, belépők és akár a személyazonosításra használt igazolványok leváltása terén.

A Cellum Csoport Motion QR Code (mozgó QR-kód) vagy QR 2.0 néven emlegetett megoldása új szemléletet hoz a QR-kód eddig megismert használatába, mivel ennek segítségével másolhatatlan és hamisíthatatlan okmányok, kuponok stb. hozhatók létre. A mozgó, tizedmásodpercenként változó QR-kód többféle különböző adatot foglalhat magába, aminek köszönhetően akár fényképes igazolványok (személyi igazolvány, útlevél stb.), de bármilyen biometrikus adatot – pl. ujjlenyomatot – tartalmazó okmány, mint például belépőkártya adatai is tárolhatók a QR 2.0 segítségével.

Mivel az újfajta mozgó QR-kód fényképezéssel nem másolható, nem osztható meg, ezáltal csupán a jogos tulajdonos használhatja. A QR-kód „ellopása” ellen (hiszen legyen a rendszer bármilyen bonyolult, természetesen egy képfolyamot is tovább lehet másolni) is van védelem, mivel az új kód felhasználóhoz köthető: a hagyományos QR-kóddal szemben ebben többféle típusú adat is rögzíthető, vagyis akár a jogos felhasználó fényképét, ujjlenyomatát is a kódba foglalhatjuk, ami meggátolja a visszaéléseket vagy egy korlátozott alkalomra szóló jegy vagy belépő többszörös felhasználását. A mozgó QR 2.0-t használó dokumentumokat ráadásul offline módban is lehet ellenőrizni, például hagyományos szkennerrel vagy egy másik okostelefon-alkalmazással.

A Cellum különleges titkosítási technológiája révén a hiteles mozgó QR-kódot csak az arra jogosult szervezet, vállalat tudja kibocsátani, viszont azt ellenőrizni, leolvasni bárki képes lehet az ingyenesen hozzáférhető alkalmazás segítségével. Ez végeredményben erős analógiát mutat az offline világgal, hiszen hasonló az elv például a jelenleg használt személyi igazolványokéhoz: bárki elolvashatja, ellenőrizheti azt, de kibocsátani csak a hatóság tudja. A mozgó QR kód révén feleslegessé válhat az online vásárolt jegyek kinyomtatása is, mivel kizárja a többszörös, jogosulatlan felhasználást, emellett az azonosítás folyamatát a végletekig leegyszerűsíti. A Cellum új megoldása iránt már most is komoly érdeklődést mutatkozik a nemzetközi pénzügyi szolgáltatók és IT vállalatok körében. A kereskedelmi alkalmazás várhatóan a 2014-es év elején jelenik meg.