Új fizetések

Manapság egyre többen választják a bankkártyás fizetést a készpénzes helyett. A fejlődés következtében újabb megoldások jelennek meg a szolgáltatások körében, mint például az internetes vásárlás, az érintés nélküli bankkártya, illetve a mobilfizetés, melyek egyre népszerűbbek a vásárlók körében.

Sajnos napjainkban még nincs elegendő elfogadóhely, mely támogatja ezeket a fizetési módokat.

A szakemberek úgy gondolják, hogy a mobilfizetéses rendszer pár év alatt kiszoríthatja a bankkártyás és a készpénzes fizetést Magyarországon is. A statisztikák is bizonyítják, hogy a hitelkártyákkal ellentétben az okostelefonok száma egyre inkább nő. A mobilfizetéshez NFC-  és internetképes, QR-kód-olvasóval rendelkező telefonok szükségesek. Ez a szolgáltatás számos előnnyel rendelkezik, gyors, kényelmes, megbízható. Használatával megszűnnek a hosszú, kígyózó sorok. Fizetésnél mindössze a QR-kód telefonnal való beolvasása szükséges, melynek következtében a fizetési oldalra való jutás mindössze pár másodpercet vesz igénybe. Továbbá ha ezt a módszert használjuk, kevésbé kell aggódnunk személyes adataink és értékeink miatt.

Elég, ha magunknál tartjuk mobiltelefonunkat, készpénzt és bankkártyát nem kell. A QR-kód beolvasása ráadásul nagyon egyszerű, bárki el tudja végezni, ugyanis mindegy, hogy melyik irányból fényképezzük le, a telefon mindenképpen tudja értelmezni azt. Többféle rendszer létezik. Tölthetünk le telefonunkra és fizethetünk alkalmazással, QR-kód lefényképezésével, mely egyenlegünket vagy számlánkat terheli. Továbbá vásárolhatunk bankszámlánk terhére, interneten keresztül vagy mobiltelefonunkkal.

A szolgáltatások száma folyamatosan nő, hasonló a Mobiltárca, az iCsekk, a MasterCard Mobile, a PayPass, az iziShop, a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer és a PayU. Legutóbbi az egyik legnépszerűbb lehetőség, hiszen biztonságosan és kényelmesen fizethetünk vele webáruházakban, Visa, American Express, Maestro vagy Mastercard bankkárytával. Előnye, hogy az összeg azonnal megjelenik a kereskedő számláján, így egyből megkezdődhet a termék kézbesítése.