Lehetőségek

Bár már hosszú ideje adottak a technológiai feltételek, az áttörés még nem következett be a mobilfizetésben. Mivel mobiltelefonja mindenkinek van, valamint egyre kedvezőbb áron lehet egyre nagyobb tudású készülékhez jutni, a mobilfizetési technológia az IT-szektor egyik legfontosabb az ága lett, jelentőségében még a bankkártyahasználat széles körű elterjedésén is túltesz. 

A szakemberek szerint már Magyarországon is megvannak a feltételek a különféle mobilfizetési rendszerek bevezetésére és használatára. Ennek a vélekedésnem megvan az alapja, hiszen több magyar fejlesztőcég is rendelkezik világszínvonalú, másutt még nem bevezetett megoldással. Miért fontos a mobilfizetés?

Azért, mert egy teljesen új, komplex értékesítési csatornát jelent, amelynek része a reklám/promóció, a vásárlás/fizetés és a vásárlómegtartás/vásárlói hűség ösztönzése. Vagyis a kereskedő egyazon csatornán szólíthatja meg leendő ügyfeleit, juttathatja célba termékeit, szolgáltatásait kínáló üzeneteit (hiszen például a QR-kód egyben link lehet webáruházába vagy bármilyen online hirdetési felületére), továbbá lehetősége nyílik vásárlói jutalmazására is különféle hűségprogramok, pontgyűjtés, kuponos akciók révén.

A szigorú értelemben vett mobilfizetés (tehát amelyik nem a mobilszámla terhére történő vásárlásokat takar – ez utóbbit MobilVásárlásnak nevezzük) tulajdonképpen két technológiára épül. Az egyik a közeli kommunikációt lehetővé tevő NFC-s, a másik a bankkártya alapú, amely távolról is lebonyolítható tranzakciókhoz használatos. A lényegi különbség az, hogy míg az előbbi helyszíni fizetésekre épül, mint fizetés a kasszánál, jegyvásárlás stb., addig a távoli fizetés elsősorban fizikai kontaktust nem igénylő online vásárlásra, számlafizetésre nyújt megoldást.

Egyelőre Magyarországon még a telefonegyenleget terhelő, SMS-alapú MobilVásárlás az elterjedtebb, de az elfogadóhelyek számának jelentős növekedésével a mobilfizetés elterjedtebb lehet a készpénzes és bankkártyás fizetésnél: a szolgáltatók, kereskedők ugyanis kezdik felismerni, hogy az új fizetési megoldással nemcsak kényelmesebbé, hanem egyúttal biztonságosabbá is tehetik a vásárlás folyamatát.

Hol használják jelenleg?

Iparági tapasztalatok szerint a bankkártya alapú mobilfizetést elsősorban a különféle sárga csekkek befizetésekor használják, mivel már nem csak a telefontársaságok, internetszolgáltatók,de a közműszolgáltatók is kínálnak ilyen lehetőséget. Ebben az esetben sem postai sorban állásra, sem a netbankba történő belépésre nincs szükség, hiszen a csekken található QR-kód alapján rendezhetjük a számlát. Ezen kívül már egyre több helyen – ahol nincs fizikai kontaktus a vevő és a kereskedő között, például webáruházakban – lehet fizetni Mastercard Mobile alkalmazással is.