mfizetes

Azt már szinte minden ember tudja, hogy az új generáció élete elképzelhetetlen okostelefon nélkül, hiszem már a jobb kezünkké, az örökké rendelkezésünkre álló személyi asszisztensünkké nőtte ki magát. Emellett egyre többet hallani a mobiltelefonos fizetésről is, erről azonban megoszlanak a vélemények. Hogyan működik; hol fogadják ezt el; mennyire biztonságos ez? – vakargatják sokan a fejüket tanácstalanul. Most azonban mindent megtudhatunk arról, hogy hogyan működik ez a technológiai innováció.

Új nemzedék, okostelefonok, mobiltárcák

A technológia rohamos fejlődése miatt talán soha nem volt akkora szakadék két generáció között, mint manapság. Régebben a táskánk tele volt pakolva jegyzetfüzettel, naptárral, könyvvel, bérlettel, pénztárcával, belépőkártyákkal, azonban a mai nemzedék szinte bárhová el tud indulni úgy, hogy csak a telefonja van a kezében. Talán az egyik legérdekesebb na és persze a legmegosztóbb újítás a mobiltárca, amelynek lényegében az áll, hogy minden, amit eddig a pénztárcánkban tárultunk (készpénz, bankkártya, belépőkártya, bérlet, iratok), azt most egyszerűen feltöltjük egy telefonos applikációba, és ennek fizikai valóját már nem is kell mindenhová magunkkal cipelnünk.

Jogosan tehetjük fel azt a kérdést, hogy a pénzünket hogyan digitalizálhatjuk, azaz hogyan helyettesíthetjük okostelefonunkkal. Ne számítsunk semmiféle bonyodalomra, a válasz pofonegyszerű!

Hogyan működik a mobilfizetés?

A mobilfizetés fogalma nem összekeverendő az internetes fizetéssel. Internetes fizetés esetében egy webáruházban meg kell adnunk a kártyánk adatait, hogy ez alapján le tudják vonni a szükséges összeget a folyószámlánkról, hogy a tranzakció sikeres legyen. Ebben az esetben tehát internetes átutalásról beszélünk. A mobilfizetés ezzel szemben az érintőkártyás fizetést helyettesíti, amely tehát azt eredményezi, hogy minden olyan hagyományos üzletben tudjuk használni a telefonunkat a fizetéshez, ahol egyébként paypassolnánk.

Működése roppant egyszerű. Mindössze egyszer fel kell töltenünk a bankkártyánk adatai az applikációba, onnantól kezdve pedig a fizetések során nem a kártyánkat érintjük a bankkártya terminálhoz, hanem a telefonunkat. Az eszköz ugyanúgy fog csipogni, ugyanúgy kapuk SMS-ben értesítést, egyszóval minden olyan lesz, mintha kártyával fizettünk volna, csak így nem kellett a pénztárcánk után kutakodni a táskánkban.

Mik a mobilfizetés feltételei?

Ma Magyarországon öt olyan bank létezik, amely lehetővé teszi a mobilfizetés opcióját az OTP Bank, a Budapest Bank, az MKB, a K&H, valamint a Gránit Bank. Fontos tehát, hogy csak akkor tudunk telefonnal fizetni, ha ezen öt bank egyikének az ügyfelei vagyunk.

Az sem mindegy emellett, hogy milyen készülékkel rendelkezünk. Jelenleg a mobilkészülékkel történő fizetés csak akkor lehetséges, ha telefonunk androidos, azon belül is legalább a 4.4-es operációs rendszerrel fut. A régebbi telefonok nagy valószínűség szerint nem kompatibilisek a mobilfizetéssel, ugyanis ehhez mindenképpen NFC-képesnek kell lennie a készüléknek, valamint le kell tölteni rá egy mobiltárca alkalmazást is.

Paypass-szerűsége olyannyira erős, hogy az ötezer forintos limit itt is életben van, tehát ha ezt a korlátot átlépjük, akkor a vásárlás feltétele egy azonosító kód megadása, ami lehet akár a kártyánk PIN-kódja, de a mobiltárca által megadott egyéb kód is.

Az üzletekben nem kell, sőt, nem is igazán érdemes külön megkérdeznünk, hogy fizethetünk-e telefonnal, hiszen igen sok eladó kapásból rávágja, hogy ez nem lehetséges, pedig az estek többségében mindössze arról van szó, hogy nem tudják, hogy lehet. Minden olyan terminálnál tudunk fizetni telefonnal, ahol tudnánk fizetni paypassal is, ami azt jelenti, hogy hazánkban 116 ezer terminál várja azt, hogy összeölelkezzen a telefonunkkal.

Kik használják?

A hogyannál talán érdekesebb kérdés az, hogy kik használják ki ezt az innovációt. Nem meglepő, hogy mint minden újításnál, a mobilfizetés esetében is a fiatalabb generáció a szélesebb körű kihasználói réteg. Az egyetemisták körében a legnépszerűbb felmérések alapján kimutatott, hogy a hallgatók húsz százaléka fizetett már mobillal, ami az esetükben nem is olyan váratlan, hiszen a fesztiválidényben visszaszorítják a készpénzes fizetéseket, egy telefonnal pedig sokkal praktikusabb közlekedni, mint egy egész pénztárcával, hiszen a mobil szinte mindig a kézben van. Sőt, a Mastercard a legnagyobb készpénzmentes fesztiválokon akciókkal várja azokat, akik a jelenleg elérhető öt banki mobiltárca valamelyikével fizetnek.

A mobilfizetés tehát, leginkább a fiatalok körében, dinamikusan növekszik, a Mastercard adatai szerint az előző évhez képest huszonhatszoros volt a növekedés a tranzakcióknál.

Noha az idősebbek körében kevésbé elterjedt a mobilfizetés, az ő esetükben is akad bőven olyan applikáció, amely megkönnyíti, komfortosabbá és gyorsabbá teszi a fizetéseket. Kitörő örömmel lett fogadva például a rezsibefizetések mobilos lehetősége, emellett már a csekkeket is meg lehet írni az iCsekk alkalmazás segítségével, amely a csekkel látható QR-kód befotózásával történik otthonról, a kanapéban ülve.

Mennyire biztonságos a mobilfizetés?

Sokan úgy gondolják, hogy a mobiltelefonos fizetés kockázatosabb, mint a bankkártyás, pedig ez nem igaz. A bank nemzetközi szabványoknak megfelelően biztonságba helyezi a kártyánk adatait, emellett ha telefonunk elveszne vagy ellopnák, akkor ugyanúgy le tudjuk tiltani a telefonos fizetés lehetőségét a bankban, ahogyan azt a kártyával is meg tudjuk tenni.