A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer július 1-jei indulása nem volt zökkenőmentes, mint ahogyan még soha semmit a világon nem adtak át tökéletes állapotban határidőre.

A tesztüzem arra szól, hogy teszteljük a megoldást, csak sajnos az államnak nincs annyi pénze, hogy több napi (heti?) parkolásidíj-bevételt elengedne a tesztelés kedvéért. Mert természetesen az lett volna a legjobb, ha mindenki „vehetett” volna ingyen parkolójegyet néhány napon át, aztán összegyűjtöttük volna a tapasztalatokat, az informatikusok megkapták volna a hibákat, aztán jött volna még egy tesztkör, és talán a második javítócsomag után elindulhatott volna a rendszer.

Sajnos azonban több probléma is van a felvázolt tervvel.

1.    Az önkormányzatoknak úgy kell a parkolási pénz, mint egy falat kenyér. Szegednek évente valamivel több mint 700 millió forint bevételt jelent a parkolás. Az heti 13,5 millió forint. Ha a tesztelés és a javítgatások miatt le kell állni néhány hétre, akkor súlyos tízmilliók fognak hiányozni a kasszából. Ugyanez igaz az összes városra.

2.    Mivel Magyarországon vagyunk, nem pedig Svájcban vagy Norvégiában, esetleg Kanadában, 100%, hogy a hibabejelentésre kijelölt honlapot széttrollkodnák a nagyeszűek. Aztán ember legyen a talpán, aki szortírozza, hogy melyik bejelentés valós és melyik kamu.

Reméljük, hogy az országosan egységes parkolási rendszer folyamatosan fejlődni fog a következőkben, és a felelősök kijavítják a hibákat; ne próbáljunk meg mobillal parkolni, ha üzemzavar miatt láthatóan nem lehet. Inkább vegyünk parkolójegyet, azzal talán nem lesz semmilyen probléma.