OTPAY

A mobiltelefonos fizetés lehetősége már legalább tíz éve létezik. Az okostelefonok megjelenése és tömeges elterjedése előtt a mobilfizetés azt jelentette, hogy a telefon tulajdonosa egy SMS-t küldött az adott számra, ezzel megvásárolta a választott terméket vagy szolgáltatást, és végül a mobilszolgáltató hó végén kiszámlázta az adott hónap mobiltelefonos vásárlásait. Vagyis mindenért csak a hónap végén, a telefonszámlába beépítve kellett fizetnünk.

Az okostelefonok megjelenésével azonban óriási lehetőségek nyíltak meg: az ilyen típusú telefonok már fel tudnak kapcsolódni az internetre, vagyis bármit megtehetünk velük, amit az otthoni számítógépünkön vagy egy laptopon elintézhetünk.

A fejlődés következő lépcsőfokára Magyarország most jutott el: olyan alkalmazásokat tölhetünk le a telefonunkra, amelyekkel összepárosíthatjuk a telefonunkat és a bankszámlánkat, és a telefont bankkártyaként vagy akár pénztárcaként is használhatjuk.

Részletes bemutató ide kattintva érhető el!

Az OTPay a legnagyobb magyar bank tulajdonában levő alkalmazás, amelyet azonban nem csak akkor használhatunk, ha az OTP Banknál vezetjük a számlánkat! Teljesen mindegy, hogy melyik magyar banknál tartjuk a pénzünket, az alkalmazás bármely bank által kiállított VISA, MasterCard és American Express kártyá(i)nkat elfogadja.

Nézzük, miben áll az OTPay lényege?

Az alkalmazást letöltjük a telefonunkra, majd megadjuk a bankkártyánk (legalább egy, de lehet bármennyi) adatait. Ezután a telefon lényegében a vele összepárosított bankkártya helyett használható: ugyanúgy tudunk vele vásárolni, mintha a bankkártyánkat húzatnánk le valamelyik boltban, vagy éppen kártyával vásárolnánk az interneten. Természetesen a fejlesztők nem álltak meg itt, és az OTPay alkalmazásba ennél jóval több funkciót építettek.

  • Az OTPay-jel jelenleg fizethetünk webáruházakban vagy bármilyen weboldalon, amely elfogadja az OTPay-t fizetési módszerként.
  • Emellett a való világban is fizethetünk vele: ha például pékségbe megyünk, és a boltban ki van függesztve a pékség QR kockája, akkor az alkalmazással az okoskockát beolvasva akár a kiflinket is kifizethetjük – természetesen akkor is, ha a pékségben egyébként nem lehet bankkártyával fizetni!
  • Lehetőségünk nyílik mobiltelefonos egyenlegünk feltöltésére. (Illetve bárki másnak az egyenlegét is feltölthetjük, nem csak a sajátunkat.)
  • Küldhetünk pénzt bármely ismerősünknek – pusztán a telefonszámát kell megadnunk, és az alkalmazás máris intézi a továbbiakat. (Ez a funkció jelenleg csak az OTP ügyfelei számára érhető el, és csak forintot küldhetünk „telefonszámra” — valójában a másik fél telefonszámával összepárosított bankszámlára.)

A tranzakciókat e-mailben lekérhetjük vagy az alkalmazásból is kiolvashatjuk. Nem kell számlakivonatra várnunk, minden információ azonnal lekérhető – ráadásul az alkalmazás azonnal tájékoztat, hogy a tranzakció sikerült vagy nem. Így elkerülhető, hogy offline fizetésnél véletlenül vagy szándékosan kárt szenvedjen valamelyik fél.