Barion mint pénz

Meghalt Steve Jobs, oda az innováció. Az Apple mobilfizetési megoldását az egész szakma várta, azonban nem durrant akkorát, mint lehetett volna. Az Apple Pay tulajdonképpen nem más, mint egy szokványos bankkártya virtualizáló megoldás, amiből már jó néhány van a piacon.

Az elképesztően magas tranzakciós díjak fojtogatásától csak az elektronikus fizetés teljes körű megreformálásával lehet megszabadulni. Ezt az utat választotta a Barion, az első, engedéllyel rendelkező hazai e-pénzkibocsátó, a júniusban bemutatott Barion rendszerrel. A Barion bank és bankkártya nélkül működik, az elszámolást az e-pénz kibocsátó maga végzi, saját, banki biztonsággal védett innovatív szoftverével, kikerülve a bankkártya rendszerek akár 40 éves szoftvereit, valamint a bankokat és a tranzakciós illetéket.

A Barion tranzakciós díja mikrofizetésnél nulla, egyébként bolti fizetésnél fix 50 Ft, magánszemélyeknek pedig összegtől függetlenül ingyenes. Barionnal nem csak boltban vagy online lehet fizetni, hanem egymásnak is lehet pénzt küldeni egyetlen mozdulattal, akár egy másik kontinensről is. Még annak is küldhetünk pénzt, akinek nincsen Barionja, elég egy e-mail cím. A Barion régi iPhone-okon és akár a legolcsóbb Android készülékeken is fut (Windows verzió is hamarosan várható), nem szükséges hozzá új telefont vásárolni, így szélesebb réteget ér el. Legnagyobb előnye, hogy az elfogadáshoz szintén elég egy belépő szintű okostelefon, nem kell POS terminált venni vagy bérelni, így kisvállalkozásoknak ideális.

Ironikus, hogy a Barion pont az Apple csúcstechnológiáját, az iBeacon-t alkalmazza az érintésmentes Magic Payment megvalósításához. Amint a telefonunkkal belépünk egy Barion elfogadóhelyre, a Barion alkalmazás megjeleníti az elfogadóhely ikonját, amire rákoppintva olyan egyszerűen fizethetünk, mintha posztolnánk a Facebookra. Az e-pénz az elfogadó Barion számláján azonnal megjelenik, nem kell napokat várni a pénzére, mint bankkártyánál. Az érintésmentes fizetés élménye leírhatatlan, a telefonunkkal nem kell tapizni az NFC érzékelőt, nincs hókuszpókusz, az iBeacon sugárzó ugyanis akár 30 méterről is működik. A Barion igazi szabadságot ad a fizetésben, akárcsak a készpénz, annak minden előnyével, de a hátrányok nélkül.

A Barion az Apple Pay megoldásához hasonlóan rendkívül biztonságos, de ehhez nem igényel különleges és drága hardvert. A Barion a telefon ellopása esetén egy hívással vagy egy másik telefonról való bejelentkezéssel azonnal letiltható. Az Apple tegnapi bejelentésével nem merte meglépni az igazi forradalmasítást, inkább a szokványos utat választotta; olyan fizetési megoldást készített, amely nem leváltja az elavult és drága bankkártya rendszereket, hanem csak elfedi azokat. Kívül olyan szép, mint egy iPhone, de belül kőkorszak. Az Apple Pay az iPhone 6-oshoz van kötve, azaz az Android és más készülékekkel nem működik, sőt a régebbi iPhone-okkal sem. Elfogadáshoz drága POS terminál kell, és a fizetéshez a telefonunkkal tapizni kényszerülünk a POS terminált. Egymásnak sem tudunk pénzt küldeni, így ha például kölcsön akarunk kérni, marad a múlt évezred technológiája, a banki átutalás, díjakkal és illetékkel.

A Barion csapata többet várt az Apple Paytől. Kíváncsian várjuk, milyen lesz az Apple Pay európai és hazai fogadtatása.