Az e-pénz és a mobiltelefonnal igénybe vehető fizetési módok egyre népszerűbbek Magyarországon. 2014-ben valósággal burjánzani kezdtek az okostelefonnal rendelkező felhasználók számára megnyíló lehetőségek. Ilyen a Barion is, amely elsők között csatlakozott a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer terve 2011-ben született meg. Az összes mobilfizetési rendszert egyesítő állami keretrendszernek 2013-ban kellett volna elindulnia, azonban végül csak 2014. július 1-jétől lesz elérhető. Az NMR-hez magáncégek is csatlakozhatnak, és a Barion az elsők között csatlakozott a nemzeti mobilfizetési rendszerhez.

A Barion abban különbözik lényegesen a manapság gombamód szaporodó mobiltelefonos fizetési lehetőségektől, hogy használatához nincs szükség bankkártyára – sőt még bankszámlára sem. Vagyis a Barion rendszere nem a meglevő bankszámlánkat köti össze a telefonunkkal, hanem a Barionos azonosítónk lényegében egy virtuális bankszámlának tekinthető. A bankszámlával ellentétben azonban a Barion tökéletes anonimitást kínál: a rendszer csupán egy e-mail címet és egy jelszót kér a „bankszámla” létrehozásához. Erről a „bankszámláról” bárkinek utalhatunk pénzt – akkor is, ha nincs Barionos azonosítója! (Ebben az esetben a kedvezményezett e-mailt kap az utalásról, és regisztrálnia kell a rendszerbe.)

A valódi bankszámlákhoz képest a Barionnak lényegében csak előnyei vannak. A számlanyitás, a pénzutalás, az adományozás, a fizetés, az utalással való feltöltés, a letiltás stb. mind ingyenes. Az általánosan használt pénzügyi szolgáltatások közül a felhasználók számára mindössze a készpénzes feltöltés (bankfiókban) és a Barionról bankszámlára történő visszautalás kerül pénzbe –tranzakciónként 100 forintba.

Mivel a Barion része a Nemzeti Mobilfizetési Rendszernek, egyre több helyen fogadják el ezt a fizetési módot. Míg magánszemélyek számára lényegében minden művelet ingyenes, a cégek és a nonprofit szervezetek minimális díjat fizetnek a hozzájuk beérkező összegek után: 1000 forint felett tranzakciónként 50 forintot – a bolti vásárlás vagy pl. adományozás összegétől függetlenül (1000 forintos pénzmozgás alatt a cégeknek és a nonprofit szervezeteknek sincs költsége).