Nemzeti mobilparkolás?

2013 őszén indul el a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer, amely elsősorban a közlekedéshez kapcsolódó közszolgáltatások válnak elérhetővé mobiltelefonos fizetési móddal. Az egységes rendszerben rövid távon a parkolás és az autópálya-használat, középtávon pedig a városi közösségi, a helyközi és a vasúti közlekedés díját fizethetjük mobiltelefonnal.

 

Frissítés: a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer indulásának 2014. július 1-jére történő halasztását javasolja Láng Zsolt fideszes képviselő törvénymódosítási indítványában

A tervek szerint a szolgáltatás 2013. szeptember 30-án indul, az ország teljes területén elérhető lesz, és minden fizető parkolási övezetben lehetővé teszi a mobilparkolást. A 2014-2017 közötti időszakban pedig a többi közlekedési közszolgáltatás (városi, helyközi és vasúti közösségi közlekedés) is elérhető lesz a rendszerben. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. kizárólag bizonyos közszolgáltatások mobilfizetéssel történő kiegyenlítésére összpontosít, emiatt van szükség egységes rendszer kiépítésére. Együttműködnek a mobilfizetési piac jelenlegi és jövendőbeli szolgálatóival (ők mint viszonteladók lesznek jelen a rendszerben), valamint a bankokkal és természetesen a mobilszolgáltatókkal is. A mobilparkolást illetően tudni kell, hogy az üzemeltetők kizárólag a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel lesznek szerződéses kapcsolatban. A közszolgáltatások értékesítésében parterük lesz az Állami Autópálya Kezelő Zrt. is, valamint a későbbiekben a budapesti és vidéki közösségi közlekedési vállalatok, továbbá a helyközi közösségi közszolgáltatók is. A felszámított tranzakciós díjak (ún. kényelmi díj) mértékét kormányrendelet szabályozza, mely szerint parkolás esetén bruttó 50 forintot, autópálya-matrica vásárlásakor pedig bruttó 80 forint díjat fizetnek az ügyfelek (ha az ügyfél közvetlenül köt szerződést). A különféle szolgáltatások nem csupán okostelefonról, mobilalkalmazás segítségével, hanem bármilyen típusú és tudású készülékről elérhetőek lesznek, mivel a mobilfizetést akár telefonhívás vagy SMS-küldés révén is lehet kezdeményezni.